Maailma katsoo nyt Ukrainaan, mutta Talebanin valtaamassa Afganistanissa hätä pahenee entisestään: "Naisten tilanne on katastrofaalinen"

Millainen on humanitaarinen tilanne Afganistanissa? 10:49

Maailman katse on helmi-maaliskuussa kääntynyt sotaan Ukrainassa. Reilut puoli vuotta sitten katseet olivat Afganistanissa, jossa hätä ei ole helpottanut. Naisten asema Afganistanissa on heikentynyt etenkin viime aikoina. Köyhyys kasvaa kuivuuden ja nälänhädän rinnalla. 

Aziza Hossaini pakeni lapsena Afganistanista ja päätyi Suomeen. Helsinkiläinen oikeustulkki ja ihmisoikeusaktivisti seuraa tarkasti synnyinmaansa tilannetta. 

Valtaan noustessaan talebanit vakuuttivat, että heidän arvonsa ovat liberaalimmat  ja esimerkiksi näkemykset naisista ovat erilaisia kuin parikymmentä vuotta sitten. 

– Talebanit ovat olleet nyt Afganistanissa vallassa yli 7 kuukautta. Heidän tekonsa ovat hyvin ristiriitaisia verrattuna siihen, mitä he Dohan neuvotteluissa sanoivat ja lupasivat, sanoo MTV:n Uutisaamussa tänään vieraillut Aziza Hossaini. 

– Naisten tilanne on katastrofaalinen. Erityisesti viime aikoina naisten asema on entisestään heikentynyt.

– Yli 12-vuotiaat tytöt eivät edelleenkään pääse kouluun, vaikka pojat pääsevät. Naiset ovat osoittaneet mieltään ympäri Afganistania. Mielenosoitukset on kukistettu väkivallalla ja naisaktivisteja on vangittu ja kidutettu.

– Jotkut kansainväliset afganistanilaistahot väittävät, että naisia on kidutuksen lisäksi käytetty seksuaalisesti hyväksi. Tämän voi osoittain todistaa oikeaksi se video, jonka talebanit jokin aika sitten julkaisivat. Siitä puhuttiin myös BBC:ssä. 

Videossa esiintyivät samat naisaktivistit, jotka kaduilla osoittivat mieltään. 

– Naiset oli pakotettu sanomaan kameroille, että he eivät olleet kaduilla vapaaehtoisesti osoittamassa mieltään, vaan he olivat siellä, koska länsimaissa olevat naisaktivistit olivat sanoneet heille, että jos menette osoittamaan mieltänne, pääsette pois Afganistanista, Hossaini kertoo.  

– Edelleen Kabulissa olevat naisaktivistit, joita talebanit eivät ole vanginneet, kiistävät asian. He sanovat, että talebanit ovat pakottaneet naiset sanomaan näin videolle. 

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Humanitäärinen tilanne erittäin vaikea

Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula vieraili Afganistanissa viikko sitten.

– Ennen vallan vaihtumista Afganistanin talous oli 80-prosenttisesti ulkopuolisen tuen varassa. Afganistanin islamilaisen emiraatin syntymisen jälkeen kansainvälinen rahoitus lähti kokonaan pois. Humanitäärinen tilanne maassa on erittäin vaikea, myös Uutisaamussa tänään vieraillut Kristiina Kumpula kertoo.  

– Siellä on kuivuuden ja nälänhädän ja tietysti koronan rinnalla myös kasvava köyhyys. Kun rahaa ei ole olemassa, niin noin 500 000 virkanaista ja -miestä on ilman palkkaa. He ovat opettajia, lääkäreitä sairaaloissa ja sairaanhoitajia. Tämä tarkoittaa, että humanitäärinen kriisi on syventymässä siellä. 

Kumpula kertoo, että ainakin Kandaharissa ja Kabulissa toreilla näkyi olevan jonkin verran ruokaa. 

– Kyse onkin ostovoimasta eli ei ole rahaa, millä ruokaa voisi ostaa. 

SPR:n pääsihteeri vieraili kolmessa sairaalassa, koska Punainen Risti alkaa maksaa kolmenkymmenen sairaalan palkkoja ja juoksevia kuluja.

– Sairaaloissa näkyi aliravitsemus. Se oli sydäntä särkevää, Kristiina Kumpula sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat