Mainos

Maahanmuuttovirasto puolustautuu – päätökset johdonmukaisia

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio kiistää yhdenvertaisuusvaltuutetun väitteen, että erityisesti nigerialaisia ihmiskaupan uhreja koskevat oleskelulupapäätökset olisivat epäjohdonmukaisia.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan päätösten perustelut ontuvat ja samantyyppisissä tilanteissa olevia hakijoita kohdellaan eri tavoin. Asia ilmenee tänään julkaistusta muistiosta.

Vuorion mukaan oikeudellinen perusta on niin monimutkainen, että perustelut eivät välttämättä näytä olevan linjassa. Hänen mukaansa kyseessä on päätösten kirjoittamisongelma, ei oikeudellinen ongelma.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan Suomi näyttää suhtautuvan suorastaan välinpitämättömästi siihen, millaisiin oloihin maasta käännytettävät ihmiskaupan uhrit joutuvat.

Kansallisena ihmiskaupparaportoijana toimiva valtuutettu selvitti nigerialaistaustaisten, seksuaalisesti hyväksikäytettyjen ihmiskaupan uhrien kohtelua oleskelulupaprosessissa.

Noin kolmannes saanut oleskeluluvan

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan myös ihmiskaupan uhrien tilanteen arviointi ja päätöksien perustelut ovat puutteellisia.

– Ihmiskaupan kannalta keskeisiä tekijöitä, kuten hyväksikäytön vakavuutta, kestoa, yksilöllisiä seurauksia ja uhrin kykyä ja mahdollisuuksia huolehtia lastensa kasvusta ja kehityksestä, ei arvioida riittävästi oleskelulupapäätösten perusteluissa.

Maahanmuuttovirasto on valtuutetun mukaan vuonna 2015 antanut oleskeluluvan noin 28 prosentille hakijoista, jotka ovat väittäneet joutuneensa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhriksi.

Alkuvuonna 2016 osuus on jonkun verran kasvanut

Valtuutetun saamien tietojen mukaan jotkut auttamisjärjestelmän asiakkaat ovat joutuneet myymään seksiä myös Suomessa.

Perhesiteen perusteella haetaan aiempaa enemmän oleskelulupia.

2:10

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.