Maahanmuutto ja kehitysapu jakavat puolueita MTV:n vaalikoneessa

Lähes puolet eduskuntavaaliehdokkaista uskoo Suomen tarvitsevan lisää maahanmuuttajia. Kehitysmaiden auttamisen vähentämistä ajaa 24 prosenttia ehdokkaista.

MTV:n vaalikone

MTV:n vaalikoneen kysymyksiin on vastannut yli 1500 eduskuntavaaliehdokasta.

Etsi ehdokasta ja tutustu tarkemmin MTV:n vaalikoneeseen täältä.

Löydät kaikki MTV:n vaaliuutiset osoitteesta www.mtv.fi/vaalit.

MTV vaalikoneeseen vastaanneista eduskuntavaaliehdokkaista 48 prosenttia on samaa tai jokseenkin samaa mieltä väitteestä "Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttajia". Eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä on 31 prosenttia.

Kriittisimmin väitteeseen suhtautuivat muutos 2011 puolueen ehdokkaat, joista 88 prosenttia oli eri mieltä ja 8 prosenttia jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa. Myöskään perussuomalaiset ja itsenäisyyspuolue eivät usko laajasti Suomen tarvitsevan lisää maahanmuuttajia.

– Työperäistä maahanmuuttoa ei laajasti tarvita, vaan ensin pitää työllistää omia työttömiä. Muilta osin maahanmuuttopolitiikan tulee olla nykyistä tiukempaa, mutta inhimillistä. Maassa eläviä maahanmuuttaneita tulee kohdella tasa-arvoisesti ilman etuoikeuksia tai syrjimistä, toteaa perussuomalainen Keski-Suomen vaalipiiristä.

Väitettä tuki voimakkaimmin RKP, jonka ehdokkaista 93 oli jokseenkin samaa tai jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa. Vihreistä 88 prosenttia antoi väitteellee tukensa. Myös kokoomuksessa, vasemmistoliitossa ja SDP:ssä vähintään puolet ehdokkaista oli samaa mieltä väitteen kanssa.

– Suomen kansa vanhenee, tämä on demografinen fakta. Tarvitsemme lisää ihmisiä, uusia ideoita, kansainvälistymistä ja avoimuutta pärjätäksemme paremmin tulevaisuudessa, kommentoi RKP:n ehdokas Uudeltamaalta.

Hajanaisimmat kannat ovat piraattipuolueella, SKP:llä, keskustalla ja kristillisdemokraateilla, joissa kumpikaan kanta ei pääse niskan päälle.


Kehitysmaiden auttamista ei haluta vähentää

Valta osa eduskuntavaaliehdokkaista on eri mieltä väitteen "Suomen pitää vähentää kehitysmaiden auttamista" kanssa. Kaikista ehdokkaista 62 prosenttia oli eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa. Samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä oli 24 prosenttia ehdokkaista.

Voimakkainta kehitysmaiden auttamista tuki on SKP:ssä, jonka ehdokkaista 95 prosenttia on eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa. Voimakkaasti samoilla linjoilla ovat myös vihreät, RKP sekä vasemmistoliitto. Myös SDP:ssä ja kristillisdemokraateissa väitettä vastusti selkeä enemmistö ehdokkaista.

Voimakkaimmin kehitysmaiden auttamisen vähentämistä ajaa muutos 2011 puolue, jonka ehdokkaista 82 prosenttia oli samaa mieltä ja 8 prosenttia jokseenkin samaa mieltä siitä, että kehitysmaiden auttamista tulisi vähentää. Myös perussuomalaiset ovat vähentämisen kannalla, sillä väitteen kanssa samaa mieltä on 60 prosenttia ja jokseenkin samaa mieltä 28 sen ehdokkaista. Myös itsenäisyyspuolueessa yli puolet ehdokkaista kannattaa väitettä.

– On aika huolehtia suomalaisista. Lahjoittakoon ne rahaa maailmalle, jotka asian omakseen kokevat, kommentoi muutos 11 -puolueen ehdokas Uudeltamaalta.

Hajanaisin linja on kokoomuksella, keskustalla ja piraattipuolueella, joissa kumpikaan kanta ei ole saavuttanut yli puolen kannatusta. Näissä puoleissa kuitenkin useampi vastustaa kuin kannattaa kehitysmaiden auttamisen vähentämistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja