Mainos

Maahanmuuttajat, terveys, puistot, koulut – näistä kaikista syistä kuntavaalit ovat tärkeät

Sote-uudistus vie yli puolet kuntien tehtävistä, eli näin suuri osa kuntien budjettivallasta katoaa uudistuksessa.

Kuntien tehtäväkenttä muuttuu siis olennaisesti, joskin moni kunta on tähänkin asti huolehtinut sote-palveluista erilaisten yhteistyökuvioiden kautta.

– Läheskään kaikilla kunnilla ei ole sosiaali- ja terveyspalvelut kokonaan omalla vastuullaan, sanoo tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom Kuntaliitosta.

Sote-uudistuksen on määrä tulla voimaan vuonna 2019, jolloin vastuu sote-palveluista siirtyy maakunnille. Kunnille jää silti vielä paljon tehtäviä.

Uusi leijonanosa: Koulutus, kasvatus ja sivistys

Missä on kouluja, minkä kokoisia luokat ovat, millaista päivähoitoa on tarjolla ja miten siitä veloitetaan? Miten kirjasto palvelee, löytyykö liikuntapaikkoja, onko nuorille tekemistä?

Näin löydät ehdokkaasi 

– Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä – koulut, päiväkodit, infra? Ketkä ehdokkaat ajavat niitä?

– Istuvien valtuutettujen aiempaa toimintaa voi tutkia: vanhat pöytäkirjat löytyvät netistä.

– Lähivaaleissa ehdokkaatkin ovat lähellä: heiltä voi kysyä, mitä he ovat tehneet viime kaudella.

– Miten uusi ehdokas pyrkii käytännössä uudistamaan omaa puoluettaan?

– Kuinka ehdokas kuuntelisi minua, pääsenkö vaikuttamaan vaalien välilläkin?

– Ehdokkaiden kantoja paikallisiin kysymyksiin voi kuulla myös paikallisissa vaalipaneeleissa.

Ääni suoraan ehdokkaalle 

Ääni suoraan ehdokkaalle, puolueille paikkoja suhteessa äänimäärään

– Kuntavaalit ovat henkilövaalit, eli niissä äänestetään suoraan yksittäistä ehdokasta. Joissain muissa maissa on käytössä listavaali, jossa puolueet ovat asettaneet ehdokkaansa järjestykseen listoilleen.

– Kuntavaalien suhteellinen vaalitapa tarkoittaa, että jokainen puolue tai muu ryhmittymä saa sen määrän edustajia kuin mitä sen vaaleissa saama äänimäärä suhteessa muihin ryhmittymiin edellyttää.

– Jos siis puolue X saa annetuista äänistä esimerkiksi noin 20 prosenttia, sen tulisi saada myös noin 20 prosenttia jaettavina olevista edustajanpaikoista. 
Näistä asioista päättäminen kuuluu jatkossakin kunnille, ja niiden merkitys kuntien tehtäväkentässä kasvaa.

Sote-palvelujen siirtyessä maakuntien vastuulle karkeasti 60 prosenttia kuntien tehtävistä liittyy koulutus-, kasvatus- ja sivistyspalveluihin, joissain kunnissa jopa enemmänkin.

– Nyt kun sote poistuu, nämä jäävät keskeisimmäksi tehtäväksi. Ja näihin liittyy myös keskeisin ratkaisuvalta, joka kuntapäättäjillä on, sanoo OAJ:n koulutuspoliittinen asiantuntija Suvi Pulkkinen.

Tärkeää ja ajankohtaista: Työpaikat, maahanmuuttajat

Miten kuntaan saadaan työpaikkoja, miten nykyiset pysyvät? Miten nuorten tai pitkäaikaistyöttömien työllistymistä tuetaan? Miten maahanmuuttajia kotoutetaan? Otetaanko turvapaikan saaneita kuntaan?

Elinkeinopolitiikan saralla kunnilla on iso rooli yritysten olosuhteiden järjestämisessä. Siinä keskeinen keino on yhteistyö yritysten kanssa.

Lähivuosina kunnissa pohditaan myös aiempaa enemmän maahanmuuttajiin llittyviä kysymyksiä, esimerkiksi ottaako kunta vastaan oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita ja miten heitä kotoutetaan.

– Kunnissa, joissa väestö vähenee, maahanmuuttajat ovat yksi keino saada supistumista kääntymään. Kun kotouttaminen hoidetaan kunnolla ja tarjotaan palveluita, voidaan edesauttaa sitä, että he myös jäisivät paikkakunnalle ja vahvistaisivat elinvoimaa, sanoo Pekola-Sjöblom.

Karttaa piirretään, infrasta huolehditaan

Mihin asuntoja rakennetaan, säilyykö lähipuisto? Nouseeko marketteja kauas pellolle vai paraatipaikalle keskustaan? Miten joukkoliikenne toimii?

Kunnan ja kaupungin karttaa piirretään jatkossakin kunnissa, joiden kaavoituspäätökset vaikuttavat niin yritysten toimintaedellytyksiin kuin tavallisen kuntalaisen asumiseen ja vapaa-aikaan.

Hyvin konkreettisesti kuntalaiselle näkyvät ja tuntuvat myös kunnan monenlaiset rakennus- ja huoltovastuut, kuten tieverkkojen rakentaminen ja ylläpito sekä vesi- ja jätehuolto.

Soten hyvä kaveri – Hyte

Sote-palveluja läheltä liippaa kunnille jäävä velvoite edistää hyvinvointia ja terveyttä. Kuntaliiton mukaan tämä hyte-tehtävä on oikeastaan punainen lanka, joka kulkee kaikkien kunnan tehtävien läpi. Terveyttä ja hyvinvointia edistävät monet jo aiemmin mainitut kunnan tehtävät varhaiskasvatuksesta liikuntapaikkoihin ja työllisyyden edistämiseen.

Toisaalta hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen voi laskea ilman- ja vesiensuojelun kaltaisia konkreettisia toimia.

Soten hyvän kaverin hyten on omalta osaltaan myös määrä vähentää sote-puolen kuluja. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.