Maahanmuuttajanaiset usein seksuaalirikosten kohteena

Maahanmuuttajat joutuvat valtaväestöä useammin väkivallan kohteeksi. Viime vuonna poliisi sai tiedon 53 maahanmuuttajannaiseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Maahanmuuttajanaisten riski joutua seksuaalirikoksen uhriksi on noin kaksinkertainen valtaväestön naisiin verrattuna.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli 53 maahanmuuttajanaiseen kohdistunutta seksuaalirikosta. Samaan aikaan valtaväestön naisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia tuli tietoon noin 1350.

Suomalaisnaisia on vajaat 2,7 miljoonaa, heistä vieraskielisiä lähes 55 000.

Sisäministeriön poliisiosasto selvitti maahanmuuttajanaisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Selvityksessä tutkittiin poliisille vuonna 2002 tehtyjä rikosilmoituksia. Maahanmuuttajien seksuaalirikoksissa yleisimmät rikosnimikkeet olivat raiskaus (19), lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö (12) ja raiskauksen yritys (10). Puolessa tapauksista epäilty oli uhrille tuntematon henkilö.

Ylikomisario Jorma Laitisen mukaan rikosnimikkeiden jakauma on samantyyppinen kuin valtaväestön seksuaalirikoksissa. Myös aiemmat selvitykset ovat osoittaneet, että maahanmuuttajat joutuvat hälyttävän usein väkivallan uhreiksi. Tilastokeskuksen viime vuonna julkistaman kyselyn mukaan joka kolmas maahanmuuttaja oli kokenut Suomessa asuessaan väkivaltaa.

Suomessa on noin 104 000 ulkomaalaista, joista suurin ryhmä ovat venäläiset. Heitä on 24 000.

Vähän "kunniarikoksia"

Vuonna 2002 poliisille ilmoitettiin 360 maahanmuuttajanaiseen kohdistunutta lähisuhdeväkivallan tekoa. Lähisuhdeväkivallaksi katsottiin teot, joissa uhri ja epäilty tunsivat toisensa jonkinlaisen pari- tai perhesuhteen kautta.

Tekojen joukossa oli kaksi pahoinpitelyä ja kolme laitonta uhkausta, joissa rikoksen motiivina oli perheen tyttöjen kunnian kontrollointi. Kolmessa tapauksessa epäilty oli tytön isä, yhdessä veljet ja yhdessä äiti.

Maahanmuuttajanaiset ovat esimerkiksi parisuhdeväkivallan kohteina erityisen haavoittuvassa asemassa. Heillä ei välttämättä ole tietoa oikeuksistaan tai suomalaisen yhteiskunnan väkivallan uhreille tarjoamista palveluista. Myös vähäinen kielitaito voi olla este avun hankkimiselle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat