Luvut paljastavat korona-ajan erikoisen ilmiön: Ajokortitta ajaminen on yleistynyt suuresti

2:02
Ajokortitta ajavat yleisimmin nuoret miehet – katso MTV Uutisten raportti!

Ajokortitta ajaminen on yleistynyt. Poliisin tietoon tuli viime vuonna jo lähes 30 000 tapausta, melkein 5000 enemmän kuin edellisvuonna. Yleensä kortitta ajavat ovat nuoria miehiä ja samat henkilöt syyllistyvät toistuvasti samaan rikokseen. Eniten tapauksia on Uudellamaalla.

Entistä useammin rattiin tartutaan ilman ajokorttia tai ajokiellon alaisena.

Poliisihallituksen tilastojen mukaan poliisin tietoon tulleiden tapausten määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Viime vuonna tapausten määrä kasvoi edellisvuodesta lähes viidellä tuhannella ja kokonaismäärä oli lähes 30 000.

– Koronalla saattaa olla jotain syytä tähän eli viime vuonna huomattiin aikamoinen nousu tietyissä liikennerikoksissa ja myös kulkuneuvon kuljettamisessa oikeudetta, arvioi poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta. 

Eniten tapauksia Uudellamaalla

Alueellisesti tarkastellen eniten tapauksia oli Uudellamaalla, seuraavaksi tulivat Pohjois-Pohjanmaa ja Pirkanmaa. Vähiten tapauksia puolestaan oli Keski-Pohjanmaalla. Poliisin mukaan tapauksia on enemmän siellä, missä valvontaa on enemmän.

– Veikkaisin, että johtuu siitä, että siellä on aika paljon väestöpohjaa ja sitten tietysti isohkoja poliisilaitoksia eli mitä enemmän poliiseja, sitä enemmän valvotaan ja sitä enemmän tulee juttuja myös, selittää Kallio.

Paljon uusintarikollisuutta

Rikoksen uusijoita on myös paljon.

– Kulkuneuvon kuljettamisia oikeudetta oli viime vuonna noin 30 000 tapausta. Katsoimme tilastoista, että noin 4000 henkilöä syyllistyy näihin eli voi laskea, että siellä on todella paljon uusintarikollisuutta, huomauttaa Kallio. 

Poliisin mukaan lainsäädäntöä pitäisi muuttaa ja rangaistuksia koventaa, jotta kortitta ajo saataisiin kuriin.

– Pitäisi ehkä lainsäädäntöä hieman muuttaa ja koventaa rangaistusmaksimia. Pystyttäisiin mahdollisesti paremmin takavarikoimaan näitä autoja ja mahdollisesti pakkokeinoja käyttämään enemmän näihin tekijöihin eli saataisiin ne pois täältä kaduilta. Tällä hetkellä se ei oikein ole mahdollista, toteaa Kallio. 

Nuorten miesten ongelma

Yleisimmin ajokortitta ajoon syyllistyvät nuoret, iältään 21: stä 30 vuoteen olevat miehet. Sama ryhmä, joka muutenkin on yliedustettuna liikennerikoksissa.

– Tämä on niin sanottu ongelmaikäryhmä. Osalla nuorista miehistä on se ongelma, ettei sääntöjä noudateta, sanoo Kallio.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja