Luvassa synkkää tai synkempää

Rauhaa kaipaaville syyrialaisille ei kannata suositella tutustumista sisällissotien historiaan viimeksi kuluneiden sadan vuoden ajalta.

Tilastojen viesti on tyly: sisällissodat eivät yleensä lopu lyhyeen, eivät ainakaan neuvoteltuun sopimukseen. Mitä pidempään verenvuodatus jatkuu, sitä vaikeampaa aseita on lopulta riisua ja pakolaisongelmaa ratkaista.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema professori Barbara Walter on laskenut, että vuoden 1945 jälkeen käydyt sisällissodat ovat kestäneet keskimäärin 10 vuotta. Reilut kaksi vuotta sotineella Syyrialla verenvuodatus voi hyvinkin olla vasta alussa.

Muistin virkistämiseksi: naapurimaassa Libanonissa sodittiin 15 vuotta 1975-1990.

Hallitus ei hävinnytkään

Länsimaissa julistettiin vielä jokin aika sitten, että Syyrian hallinnon romahtaminen on vain ajan kysymys. Hizbollah-liikkeen (Iranin) tukeman Syyrian armeijan edetessä ennenaikaisen voiton julistajat ovat vaienneet, samalla kun vaatimukset alakynteen jääneen opposition aseistamisesta ovat lisääntyneet.

Länsimaat hakevat nyt kemiallisten aseiden käytöstä perustetta aseiden toimittamiselle sotivaan maahan. Mutta on hyvin epävarmaa, johtaako riitaisen opposition aseistaminen voittoon - kestävästä rauhasta puhumattakaan.

Ainoa liikahdus myönteiseen suuntaan voikin olla kiivaimman sotimisen laantuminen. Reutersin haastatteleman professori James Fearonin mukaan Syyrian sota on ollut jo nyt niin verinen, ettei kumpikaan osapuoli voi yksinkertaisesti pitää yllä nykyistä tahtia.

Jos taistelut joskus loppuvat, Syyrialle ei voi luvata helppoa tulevaisuutta. Sodan aikana on syyllistytty molemmin puolin sellaisiin raakuuksiin - halukkaat katsokoot Youtubesta, mutta en suosittele - etteivät haavat umpeudu vuosikymmeniin. Eurooppalainen esimerkki löytyy joukkohautojen Bosniasta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat