Luuston haurastuminen

Luuston haurastuminen on erityisesti naisten ongelma, koska naisilla luun massa on alhaisempi kun miehillä ja hormonaaliset tekijät kiihdyttävät luuston heikkenemistä. Monipuolisella ravinnolla ja riittävällä vitamiinien ja kalsiumin saannilla asiaan voi kuitenkin vaikuttaa.

Luusto on elävää kudosta. Sitä rakennetaan ja hajotetaan jatkuvasti noin 30 vuoden ikään asti. 35 ikävuoden jälkeen luun massa alkaa vähentyä n. 0,5 % vuodessa. Luusto heikkenee, kun luuta hajottavat solut (osteoklastit) toimivat tehokkaammin kuin rakentavat solut (osteoblastit). Luun ohetessa murtumien vaara kasvaa.

Luun massan kehitykseen ja heikkenemiseen voi vaikuttaa oikealla ravinnolla. On esimerkiksi todettu, että lonkkamurtuman saaneilla iäkkäimmillä naisilla on alhaiset K-vitamiinitasot. Naisilla luun massa on alhaisempi kuin miehillä ja hormonaalisista syistä heikkeneminen kiihtyy vielä vanhemmiten. Viime vuosina kuitenkin mm. lonkkaluun murtumat ovat lisääntyneet myös miehillä.

Luumassan 30-vuoden ikään kestävässä rakentumisessa tulisi tutkimusten mukaan pyrkiä maksimoimaan luun tiheys. Luuston maksimaalinen tiheys varmistaa sen kunnossa pysymisen myös vanhemmalla iällä, kun luuta hajoaa enemmän kuin rakentuu.

Osteoporoosi

Osteoporoosi, eli luukato on yleissairaus, jossa luusto haurastuu normaalia enemmän ja luun mineraalitiheys alentuu 25–30 % normaalista tasosta. Pienempää alentumista kutsutaan osteopeniaksi. Haurastumisesta seuraa luunmurtumia.

Osteoporoosia voi ennaltaehkäistä huolehtimalla, että elimistö saa ravinnosta tarpeeksi vitamiineja ja kalsiumia. Liikunta ja terveellinen, monipuolinen ravinto ovat hyväksi luustolle.

Osteoporoosin riskitekijät:

Vähäinen liikunta
Kalsiumin ja vitamiinien (D ja K) puute
Tupakan ja alkoholin runsas käyttö
Alipaino ja laihdutuskuurit (etenkin kasvuiässä)
Kuukautishäiriöt ja aikaiset vaihdevuodet
Osteoporoosia on suvussa
Krooninen sairaus ja kortisonilääkitys
Yli 65-vuoden ikä (luuston luonnollisen haurastumisen myötä)
Keliakia ja laktoosi-intoleranssi
Myös erityisruokavalio voi olla riskitekijä.

Lue lisää K2-vitamiinista ja kalkin kiinnittymisestä luustoon
http://www.menaq7.com/

Artikkelin tarjoaa:Polar Pharma

Lue myös:

    Uusimmat