Luumäen kuolonkolarin esitutkinta valmistui – silminnäkijät kuvailivat olosuhteita pimeäksi, rekan kuljettajan ei ehtinyt jarruttaa tai väistää

2:48
Katso video: MTV Uutiset Live kertoo viimekesäisen kuolonkolarin etenemisestä

Poliisi on saanut valmiiksi Luumäellä valtatie 6:lla viime kesänä sattuneen liikenneonnettomuuden esitutkinnan.

Onnettomuudessa kuoli kaksi henkilöä rekan törmättyä heihin moottoriliikennetiellä. Menehtyneet henkilöt olivat vuonna 1979 syntynyt nainen ja vuonna 1996 syntynyt mies. Lisäksi onnettomuudessa loukkaantui vuonna 1982 syntynyt mies.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saku Tielisen mukaan yksityiskohtia tapauksesta ei toistaiseksi tiedoteta rikosprosessin ollessa kesken.

Tapahtuma-aikana pimeää

Toimitetun esitutkinnan perusteella edellä mainitut henkilöt olivat olleet samassa autossa, jota oli kuljettanut vuonna 1995 syntynyt nainen. Seurue oli ollut matkalla Kouvolan suuntaan, kun autossa olleiden välillä oli tullut erimielisyyttä ja auto oli päätetty pysäyttää moottoriliikennetien reunaan.

Auto oli pysäytetty osittain ajoradan puolelle. Autossa olleet henkilöt olivat kuljettajaa lukuun ottamatta nousseet autosta ja olleet pysähtyneen auton takapuolella tai vasemmalla sivulla, kun takaa tullut rekka oli törmännyt heihin ajoradalla.

Esitutkinnassa on kuulusteltu kolmea todistajaa, jotka olivat ohittaneet moottoriliikennetien reunaan pysähtyneen auton ennen onnettomuutta.Tielisen mukaan suurin osa silminnäkijöistä ilmoittautui poliisille itse.

– Toki saimme tietoja myös omista järjestelmistä, kun näimme, ketkä olivat soittaneet tapauksesta hätäkeskukseen.

Todistajien mukaan tapahtuma-aikaan oli ollut pimeää, eikä tien reunaan pysähtyneessä autossa ollut valoja. Sekä auto että sen ympärillä olleet henkilöt olivat olleet vaikeasti havaittavissa.

Kuulusteluissa apuna kääntäjä

Rekan kuljettaja, vuonna 1983 syntynyt mies, on kertonut esitutkinnassa ajaneensa lähivaloilla ja havainneensa auton ja tiellä olleet henkilöt niin myöhään, ettei hän ollut ehtinyt jarruttaa tai väistää heitä.

Rekan kuljettaja ei ollut päihtynyt, eikä esitutkinnassa noussut ilmi viitteitä siitä, että hänen kykynsä havainnoida liikennettä olisi väsymyksen tai muunkaan syyn vuoksi ollut huonontunut.

Rekan nopeus oli törmäyshetkellä ollut n. 89 kilometriä tunnissa.

Poliisi epäilee rekkaa kuljettanutta miestä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kahdesta kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta sekä henkilöautoa kuljettanutta naista liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Onnettomuudessa loukkaantunutta miestä epäillään liikennerikkomuksesta.

Asia siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan.

Pitkään kestäneen esitutkinnan takana painoivat poliisin yleiset kiireet. Lisäksi esitutkintaa viivästytti Tielisen mukaan myös se, että sekä rekan kuljettaja että omistaja eivät ole suomalaisia, vaan venäläisiä.

– Kuulusteluissa kysymyksiä ja vastauksia jouduttiin kääntämään venäjäksi ja suomeksi, kuten näissä tapauksissa tehdään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja