"Luulin, että evakuointikäsky oli vitsi"

Maarit Lindroos odotteli tyttärensä Vanessa Alangon kanssa puolen päivän aikaan evakuointibussien saapumista Laukaan keskustaan. Maarit oli huolissaan 83-vuotiaasta äidistään joka on tiettävästi yhä alueella. Hän ei saa saa äitiinsä yhteyttä. Maarit on ollut nuoruudessaan siivoamassa tehtaalla.

– Alkoi pelottaa aina kun meni tehtaan sisälle. Äidillä on muistot oikeasta räjähdyksestä, joka tapahtui joskus 1960-luvulla.

Evakuointipaikkaan on saapunut myös Vihtavuoren ja Leppäveden kappalainen Juha Niemistö. Hänkin asuu Vihtavuoressa, mutta on evakuointipaikalla myös virkansa puolesta.

– Ei pelota, raja-alue on niin iso ettei räjähdys vaikuta asukkaisiin. Ihmettelen vähän evakuointia, mutta onhan tämä toisaalta hyvää harjoitusta.

– Olen Lapuan läheltä kotoisin, joten muistan tapahtumat vuodelta 1970-luvulla. Laukaassakin oli 45 vuotta sitten suurempi tilanne, silloin räjähdyksessä kuoli 4 ihmistä.

Päivän päätteeksi Laukaassa järjestetään jälkipalaveri kaikille asukkaille vaikka räjähdystä ei tapahtuisikaan.

– Tänne on tulossa lääninrovasti Simo Lampela seitsemänhenkisen ryhmänsä kanssa, Niemistö kertoo.

Evakuointikeskukseen on saapunut myös tehtaan läheisyydessä asuva Tuula Piirainen.

– On hyvä, että evakuointi tehtiin. Vihtavuori ei ole enää sellainen yhteisö, jossa kaikki ovat tehtaalla töissä, suurin osa asukkaista käy Jyväskylässä töissä.

– Luulin ensin, että kyse oli huumorista. En uskonut ensin todeksi, että asukkaita evakuoidaan, Ahti Virtanen toteaa.

(MTV3 – Hanna Lahtinen / Laukaa)

Lue myös:

    Uusimmat