Mainos

Luukkainen LM:n pakkolakikyselystä: Hallituksen sotkeutuminen työmarkkinatoimintaan epäoikeudenmukaista

Hallituksen kilpailukykypakettia eli niin sanottuja pakkolakeja ollaan valmiita vastustamaan lakoilla laajalti, kertoo Lännen Median tekemä työmarkkinakysely. Lakolle löytyy kannatusta muun muassa suuresta opetusalan ammattijärjestö OAJ:sta.

– Nämä pakkolait kohtelevat erityisen huonosti julkisen sektorin työntekijöitä ja koko julkista sektoria, jota ollaan panemassa maksumieheksi tämän kilpailukyvyn parantamiseksi.  Tämä kokemus epäoikeudenmukaisuudesta on se peruskivi, miksi meidän kenttäväki todella voimakkaasti reagoi tähän pakkolakikokokonaisuuteen, puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Luukkainen korostaa, että OAJ ei lähtökohtaisesti pyri lakkoon vaan sopimuksen ja ratkaisuun, mutta työtaistelutoimia ei voida sulkea pois.

– Jos sopimukseen ei päästä ja pakkolait ovat tulossa voimaan, niin kyllä työtaistelutoimet ovat varmasti myös OAJ:n työlistalla, sen kentän vastaus selkeästi tässä kyselyssä kertoo.

Paketti leikkaisi muun muassa sairauslomia. Lisäksi loppiainen ja helatorstai olisivat jatkossa joko työpäiviä tai palkattomia vapaita.

– Tuo pakkolakikokonaisuus sisältää sellaisia periaatteellisia kysymyksiä, jotka ymmärrettävästi meidän väki kokee todella epäoikeudenmukaisina. Tämä sopimusoikeuden rajoittaminen on isoin asia.

Kyselyssä OAJ:n lisäksi lakkoa hallituksen suunnitelmien vastustamiseksi kannattavat 88 prosenttia SAK:n keskeisistä päättäjistä sekä toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK:hon kuuluvat Pro ja Tehy.

Luukkainen tulkitsee, että hallituksen toimintaa ei keskusjärjestörajat ylittäen pidetä oikeudenmukaisena.

– Hallitus sotkeutuu työmarkkinatoimintaan rajoittamalla sopimusoikeutta, jossa sovitaan palvelusuhteen ehdoista ja se on suurin syy miksi keskusjärjestörajat ylittäen näin vahvasti pakkolait saa tällaisen kohtelun, Luukkainen sanoo.

Hallituksen esitys kilpailukykypaketista eli niin sanotuista pakkolaeista on tulossa helmikuussa eduskunnan palattua joulutauolta. Pääministeri Sipilä on todennut oven olevan auki järjestöjen vaihtoehdolle, jonka on vastattava hallituksen asettamia ehtoja kilpailukyvyn parantamisesta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.