Luther-säätiö: "Meidät on jo heitetty ulos kirkosta"

Naispappeutta sitkeästi vastustava Luther-säätiö on järjestämässä evankelisluterilaiseen kirkkoon omalaatuista selkkausta. Luther-säätiön perustaneet äärilaidan papit saavat huomenna oman "piispan", kun 76-vuotias pappi ja teologian tohtori Matti Väisänen vihitään heidän piispakseen. Väisänen ei siis ole luterilaisen kirkon oikea piispa.

Erikoisinta Väisäsen valinnassa on, että hän edustaa ruotsalaista Missionprovinsen-organisaatiota. Missionprovinsen (Lähetysprovinssi) on "vapaa hiippakunta", jolla on jo useita Ruotsin kirkosta erotettuja pappeja "piispoinaan". Tämä kahden maan äärikonservatiivien yhteenliittymä pitää naispappeutta harhaoppina ja haluaa muutenkin "tarjota hengellisen kodin niille, jotka kirkon liberalisoituessa ovat jääneet kotia vaille".

Luther-säätiö haluaa edustaa muuttumatonta apostolista uskoa.

Kirkko mielistelee yleisöään

- Emme halua että yhteiskunta tulee kirkkoon ja muuttaa sen mieleisekseen, kertoo Luther-säätiön johtaja, pastori Juhana Pohjola. Naispappeus tai homoseksuaalisuus eivät ole Raamatun mukaisia. Kirkko mielistelee maailmaa hyväksyessään ne.

Kirkko päätti parinkymmenen vuoden kinastelun jälkeen, että papiksi ei enää vihitä miehiä, jotka vastustavat naispappeutta. Mitään työvuorojärjestelyjä, joilla miespapit välttelisivät yhteistyötä naispappien kanssa, ei myöskään sallita. Naispappien vastustajia on yhä yksipappisissa seurakunnissa etenkin lestadiolaisella Pohjois-Pohjanmaalla. Muuten he toimivat perustamassaan Luther-säätiössä, koska kirkosta ei töitä juuri löydy.

- Nuoria teologeja on tulossa järjestöömme jonossa, vakuuttaa Juhana Pohjola. Heitä ei vain enää Suomessa papeiksi vihitä. Järjestämme vihkimyksiä naapurimme Missionprovinsenin kanssa. Lauantaina tehdään kirkollista historiaa, kun saamme viimein oman piispan, julistaa Pohjola.

Tästä vihkimisestä voi todella tulla historiallinen monella tapaa. Sekä eläkkeelle jäävä arkkipiispa Jukka Paarma että kesäkuussa virkaansa astuva uusi arkkipiispa Kari Mäkinen ovat sanoneet, että Luther-säätiö ottaa toimillaan koko ajan askeleita kohtia eroa kirkosta.

- Rangaistukset ovat kirkon johdon asia. On mahdollista että Väisänen menettää pappisoikeutensa - samoin kuin me muut Luther-säätiön papit, miettii Pohjola tyynesti.

Emme halua erota

Pohjolan mukaan Luther-säätiö ei halua erota kirkosta. Papin virasta voi toki saada potkut, mutta kirkon jäsenyydestä tuskin sentään erotetaan aikana, jolloin jäsenkato kirkosta on muutenkin vilkasta.

- Me haluamme toimia sen hyväksi, että kirkkomme on Kristuksen kirkko eikä tämän yhteiskunnan peilikuva. Mutta meidät on käytännössä heitetty ulos. Meitä ei oteta töihin, emmekä voi kokoontua seurakuntien tiloissa. Emme myöskään saa kirkolta euroakaan, vaikka maksamme kirkollisveromme.

- Sateenkaarimessuja (homoille) kyllä pidetään kirkossa, mutta meitä ei sisään päästetä pitämään omaa messuamme, hymähtää Luther-säätiön johtaja.

Ei suurtakaan kannatusta

Pohjola myöntää, että heidän ajamalla linjallaan ei ole suurtakaan kannatusta kirkon jäsenistön keskuudessa. Naispappeuden vastustaminen on nimenomaan johtanut kirkosta eroamisiin.

- Mutta ei Jumalan sanaa voi muunnella enemmistöpäätöksin. Nyt kirkon liberaali johto haluaa, että kirkko vain miellyttäisi kaikkia.Yksin Kristusta palveleva kirkko ei voi olla sellainen.

Lue myös:

    Uusimmat