Mainos

Luovat alat houkuttelevat yrittäjiä

Luovien alojen yritystoiminta on voimakkaassa kasvussa. Kehitystyön tueksi tarvitaan kuitenkin parempia tilastoja ja tarkempaa tietoa. Luovaan toimialaan kuuluvat muun muassa arkkitehtipalvelut, elokuva-, radio- ja tv-tuotanto, kuvataide ja valokuvaus.

Luovien alojen yritystoiminta voi Suomessa hyvin ja kasvaa voimakkaasti. Maanantaina julkaistun selvityksen mukaan alan tilastointia ja analysointia on kuitenkin parannettava.

Luovan toimialan yrityksiä, varsinkin pieniä, syntyy paljon. Vuosina 2000-2005 alan yritysten määrä Suomessa kasvoi kymmenellä prosentilla, taidealojen yritysten peräti 21 prosentilla. Kaikkiaan luovan alan yrityksiä on nyt lähes 12000.

Kulttuurin ja luovien alojen liikevaihto kasvoi viiden vuoden aikana 16 prosenttia. Vuonna 2005 se oli lähes seitsemän miljardia euroa. Alojen kannattavuus oli käyttökateprosentilla mitattuna 7,5 prosenttia ja taidealojen jopa 10,7 prosenttia. Se on enemmän kuin esimerkiksi elektroniikkateollisuuden tai metsäteollisuuden kannattavuus.

Turun kauppakorkeakoulun toteuttama Luovan kentän yritystoiminta - Elinkelpoisuus ja kehityssuunnat -selvitys julkaistiin Luovan toimialan kehittäjien Rysä-päivillä Porvoossa. Suomalaistutkimus vahvisti Euroopan komission selvitystä luovan toimialan taloudesta Euroopassa. Vuodenvaihteessa julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että luova talous on voimakkaasti kasvava toimiala. Sen osuus Euroopan maiden bruttokansantuotteesta on tällä hetkellä noin 2,6 prosenttia.

Myös kauppa- ja teollisuusministeriö painotti luovan sektorin merkitystä tulevaisuuden kilpailukyvyn kannalta hiljattain julkaisemassaan Luovien alojen yritystoiminnan kehittämisstrategiassa.

Luova ala on usein edelläkävijä

Turun kauppakorkeakoulun tutkijoiden mukaan luovien alojen innovaatiovetoinen ja markkinalähtöinen yritystoiminta on usein kokeilevaa ja kulkee laajempien muutosten edellä. Kehitettävää kuitenkin on.

Yritysten perinteisesti käyttämät kehittämisinstrumentit eivät näytä soveltuvan luovalle alalle. Toisaalta uusia on vaikea kehittää, sillä olemassa oleva tieto alalta on pirstaleista. Tutkijat patistavatkin kehittämään tilastointi- ja analyysikäytäntöjä sekä tiedonsaannin jatkuvuutta.

Luovaan alaan kuuluu hyvin monenlaista ja -kokoista yritystoimintaa. Sen takia tutkijat pitävätkin kehityksen kannalta erittäin tärkeänä tarkempaa selvitystä siitä, mitä alan eri kentillä on tapahtumassa.

Luovaan toimialaan kuuluvat muun muassa arkkitehtipalvelut, elokuva-, radio- ja tv-tuotanto, kuvataide ja valokuvaus, kustannustoiminta, mainonta, musiikki ja ohjelmapalvelut, muotoilupalvelut, käsityöt, pelit ja sähköinen kustannustoiminta, taide- ja antiikkikauppa sekä teatteri.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.