Luottoluokituksen lasku ei näy heti valtion lainakulujen nousuna

Suomen luottoluokituksen lasku ei heti vaikuta valtion velkojen korkoihin, arvioi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Luottoluokituslaitos Fitchin päätös ei yllättänyt rahoitusmarkkinoita, joilla Suomen talouden heikentynyt tilanne on jo hinnoiteltu.

– Se on kuitenkin selkeä viesti siitä, ettei Suomen julkisen talouden hoito ole täysin kestävällä kurssilla ja tarvitaan toimia, joilla tilanne saadaan vakautettua, Reijo Heiskanen sanoi STT:lle.

Vaikka Suomen velanhoitokyky on yhä hyvä ja korkojen ero muihin vastaaviin maihin pieni, luokitusten putoaminen on huono merkki.  
Fitch perusteli ratkaisuaan Suomen heikoilla kasvunäkymillä ja velkaantumisella. Se pitää arviossaan Suomea pienenä maana, jonka talous on hyvin altis ulkoisille vaikutuksille.

Standard & Poor's laski jo aiemmin Suomen luokituksen tasolle AA+. Kolmesta isosta luokittajasta vain Moody'silla on Suomelle yhä paras AAA-luokitus. Sekä Heiskanen että asiaa Twitterissä kommentoinut Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioivat, että sekin voidaan kohta menettää.

Tavallisen kuluttajan ei kannata luottoluokituksen laskua säikähtää, sillä se lähinnä vahvistaa sen mitä talouden tilasta muutenkin tiedetään.

– Ei kannata ajatella, että tämän vuoksi pitäisi alkaa säästämään tai muuta vastaavaa, Heiskanen sanoi.

Stubb: Usko uudistuskykyyn hiipumassa

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mielestä luokitusten lasku kertoo, että Suomea ulkopuolelta arvioivien usko maan uudistuskykyyn on alkanut hiipua. Se on huolestuttavaa myös siksi, että muilla suurilla Pohjoismailla on yhä paras mahdollinen luokitus, hän kirjoitti blogissaan.

EU-komissio lähetti aiemmin viikolla Suomelle kirjeen, jossa se kehotti noudattamaan julkista velkaa ja alijäämää koskevia kriteerejä. Komissio aloittaa Suomen julkistalouden tarkemman tutkinnan, jos viime vuotta koskevat ennakkoarviot pitävät paikkansa.

Stubbin mukaan tutkinta voi johtaa pitkäaikaisiin kontrolleihin, jotka pahimmillaan rajoittavat Suomen poliittista päätösvaltaa.

Lue myös:

    Uusimmat