Mainos

Asiantuntija: Talouskasvu voi palauttaa Suomen parhaaseen AAA-luokkaan

Luottoluokittaja Standard & Poor's ilmoitti myöhään eilen pitävänsä Suomen luottoluokituksen ennallaan tasolla AA+. Suomen näkymät ovat luokittajan mielestä vakaat.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajan Seija Ilmakunnaksen mukaan S&P:n luottoluokitus oli odotetun kaltainen. Hänen mukaansa ei ole poissuljettua, että Suomessa virinnyt talouskasvu palauttaisi Suomen lähitulevaisuudessa parhaaseen AAA-luokkaan.

– Tässä alkaa olla jo aineksia luottoluokituksen nostoonkin. Tosin talouden kasvuvaihe on kestänyt sen verran lyhyen aikaa, että varmaan lisänäyttöä vielä tarvitaan, Ilmakunnas sanoi STT:lle.

Luottoluokituksen nousua saattaa Ilmakunnaksen mukaan siivittää esimerkiksi se, että S&P:n arviot Suomen lähivuosien talouskasvusta ovat maltillisia ja saattavat hyvinkin ylittyä.

Sote-uudistus kompastuskivenä?

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich oli tänään eri linjoilla Ilmakunnaksen kanssa luottoluokituksen mahdollisesta noususta. Von Gerichin mukaan on helppo yhtyä S&P:n näkemykseen, että kesän hallituskriisi on heikentänyt hallituksen mahdollisuuksia toteuttaa hallitusohjelman uudistuksia.

– S&P:n lausunnon valossa turha odottaa Suomen luottoluokituksen nousevan ainakaan lähiaikoina, von Gerich kirjoitti Twitterissä.

– Suomen luottoluokitus laskee lisää, jos hallituksen työpöydällä olevat rakenneuudistukset myöhästyvät tai peruuntuvat, von Gerich arvioi.

Luokitukset laskeneet

Suomen luokitukset ovat pudonneet parhaalta AAA-tasolta pykälän alemmas viime vuosina. S&P pudotti luokitusta jo syksyllä 2014, Fitch ja Moody's viime vuoden maalis- ja kesäkuussa.

S&P katsoo, että Suomen luottoluokitus voi laskea, jos valmisteilla olevat rakenteelliset uudistukset venyvät ja viivästyminen heikentää talouskasvua. Luokitusta voidaan puolestaan nostaa, jos Suomen talouden mittarit näyttävät odotettua myönteisempiä lukuja.

Viime kuussa myös luottoluokittaja Fitch piti Suomen valtion pitkäaikaisen velan luokituksen ennallaan AA+:ssa eli toiseksi parhaalla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.