Mainos

Luottoluokittaja pitää Suomen luokituksen ennallaan – väestön ikääntyminen huolettaa

6:55
Video: Vuoden alussa Huomenta Suomessa keskusteltiin suomalaisten velkaantumisesta

Luottoluokittaja Fitch Ratings pitää Suomen luottoluokituksen ennallaan luokassa AA+. Suomen tulevaisuudennäkymät ovat luokittajan mukaan myönteiset.

Fitchin mukaan myönteisten tulevaisuudennäkymien taustalla on muun muassa kehitys, jonka ansiosta Suomen julkinen velkasuhde on laskenut alle 60 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Ennusteiden mukaan velkasuhde on lisäksi laskusuunnassa.

Fitch on muuttanut arviotaan Suomen viime vuoden talouskasvusta. Fitch arvioi, että Suomen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 2,3 prosenttia. Elokuussa luottoluokittaja arvioi talouskasvuksi 2,7 prosenttia.

Suomen talous saavutti syklisen huippunsa vuonna 2017 ja vuonna 2018 talouskasvu hidastui odotettua nopeammin, Fitch katsoo raportissaan.

Väestö ikääntyy

Fitchin mukaan Suomen talouskasvu hidastuu tänä ja ensi vuonna. Tänä vuonna Fitch arvioi Suomen talouden kasvavan 1,5 prosentilla ja ensi vuonna 1,2 prosentilla.

Luokittaja kiittelee kikyä, mutta on huolissaan väestön ikääntymisestä

Luokittajan mukaan vahva työllisyyden kasvu, kotitalouksien tulojen nousu ja hallinnon menojen kasvu tukivat kotimaista kysyntää ja auttoivat kompensoimaan alhaista investointiaktiviteettia.

Luokittajan mukaan Suomen keskipitkän aikavälin kasvumahdollisuudet ovat parantuneet viime vuosina. Sen mukaan Suomen kilpailukykypaketti on auttanut tehostamaan työllisyyttä, alentamaan työvoimakustannuksia ja palauttamaan Suomen viennin kilpailukykyä.

Luokittaja kuitenkin sanoo raportissaan, että ikääntyvä väestö ja rakenteelliset ongelmat työmarkkinoilla hidastavat potentiaalista kasvua.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja