Luota intuitioosi: Näin valitset kotisi värit!

Minkä väriset seinät sinun asunnostasi löytyy? Valitsitko kotisi värimaailman järjellä vai tunteella, vai jätitkö kokonaan koskematta maalipurkkiin? Lue vinkit, miten saat rohkeutta astua totutun väripalettisi ulkopuolelle ja saat uutta ilmettä kotinurkillesi – tai siis seinillesi.

Miten muuttaa oman asunnon ilmettä kerta heitolla, ja vieläpä kaikista halvimmalla keinolla? Ota maalipurkki toiseen ja suti toiseen käteen: saat uutuukaisen tunnetta helposti värien avulla.

On äärimmäisen tärkeää valita oman asuntonsa värimaailma omien mieltymystensä mukaan: asunnon pitäisi tuntua samalta, kuin olo lempivaatteissa tai halatessa. Voimaantuneelta, rentoutuneelta, onnelliselta – ja ennen kaikkea turvalliselta.

What's Color Got To Do With it? -teoksen kirjoittanut designerJeanette Chasworth antaa vinkkejä, mihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota kotisi värimaailmaa valitessa.


1. Älä valitse valkoista vain siksi, koska et ole varma mitä haluat

Oletko joskus maalannut seinät valkoisiksi vain sen vuoksi, ettet keksinyt minkä väriset seinät todella haluat? Monet tuntuvat valitsen valkoisen myös siksi, koska sen "varma väri": se saa useimpien mielestä asunnon näyttämään isommalta, raikkaalta ja puhtaalta.

Valkoinen on kuitenkin siinä mielessä haastava väri, että se myös pitää pitää vitivalkoisena – ja me kaikki tiedämme, ettei se ole kovin helppoa varsinkaan talossa, jossa sattuu ja tapahtuu! Tämän lisäksi ihminen kaipaa vaistonvaraisesti väriä elämäänsä: ethän pukeudu päästä varpaisiin aina vain valkoiseen?

Jos et ole varma, mitä väriä haluat elämääsi ja seinillesi, käänny toki ammattiosaajien puoleen: he voivat kertoa ja neuvoa, mikä väri sinun asuntoosi tai sinun sielunmaisemaasi voisi sopia. Jos et uskalla tarttua sutiin, voit toki tuoda väriä arkeesi myös värikkäällä sisustuksella, tauluilla ja tavaroilla.


2. Älä valitse trendiväriä

Valitse väri, joka puhuttelee sinua! Jos keltainen on muodissa, se ei ole välttämättä kuitenkaan juuri sinun värisi.


3. Älä maalaa vain jälleenmyynti mielessä

Moni valitsee omistusasuntonsa seinille neutraalit värit vain ja ainoastaan jälleenmyyntiä miettien. Tällainen "taktikointi" kannattaa kuitenkin ainoastaan, jos asunnon myynti on oikeasti ajankohtainen.

Mieti esimerkkitapausta, että kävelet kadulla ja annat seuraavalle vastaantulijalle tukun rahaa, jotta hän voisi tulla maalamaan seinäsi hänen haluamallaan värillä. On lähes sama asia, jos suunnittelet asuntosi designin vain ja ainoastaan jälleenmyynnin nimissä. Ethän nimittäin voi tietää, mistä seuraavaa asukas pitää tai millaisia ihmisiä he ovat (ellet sitten ole ennustaja!), joten miten voisit valita heitä varmasti puhuttelevan miellyttävän värimaailman? Katso ympärillesi – kuinka paljon sinä olet muuttanut kotiasi entisen asukkaan jäljiltä?

Omistusasunnossa asutaan yleensä useampia vuosia, joten on tärkeää että maalaat ja sisustat asuntosi omannäköiseksi, jotta sinä viihdyt siellä. Älä tee näin suuria päätöksiä pelkästään ajatellen kenties tulevaa, potentiaalista ostajaa. Ajattele itseäsi!


4. Älä hempeile liikaa

Monet valitsevat asuntonsa seiniä koristamaan haaleita värejä tai pastellinsävyjä, jotta asunto näyttäisi suuremmalta. Tämä on kuitenkin jo myytiksi muodostunut uskomus. Tärkeämpää on pistää merkille, kuinka paljon valoa maali heijastaa. Esimerkiksi siniseen taipuvainen luonnonvalkoinen voi imaista valoa huoneesta, eikä päinvastoin.

Vinkki: Ota väristä näyte ja maalaa isompi kohta seinästä värinäytteellä niin, että näet seinän seistessäsi ovensuulla. Pistä merkille, miten maalin väri muuttuu päivän aikana, vuorokaudenajan muuttuessa. Katso, kuinka paljon se heijastaa valoa: mitä enemmän se tuo valoa huoneeseen, sitä suuremmalta huone näyttää.


5. Ole rohkea – ja ennen kaikkea oma itsesi

Ole rohkea ja testaa väripalettien tummempia sävyjä: monet saattavat pelata varman päälle ja valita väripaletista kaikkein vaaleimmat sävyt paletin yläpäästä: ole rohkea, ja mene paletissa alemmas.

On tärkeää valita väri oman persoonan mukaan. Oletko rohkea ihminen? Valitse siis rohkea väri! Kysy myös itseltäsi: mikä väri minä olen?


6. Katso kattoon!

Oletko pistänyt koskaan merkille, minkä värinen katto asunnossasi on? Vastaus on arvatenkin valkoinen. Monet ovatkin sitä mieltä, että katon ikään kuin kuuluu olla valkoinen. Mutta tämä ei ole mikään sääntö! Katso vaikka ympärillesi julkisissa tiloissa, kampaamoissa, kylpylöissä, ja niin edelleen ja huomaat, ettei katto ole aina välttämättä maalattu vain valkoisella.

Voit esimerkiksi kokeilla maalata seinät vaaleammalla sävyllä ja katon samalla värillä, mutta vain astetta tummemmalla.

Lue myös:


7. Mieti, millaisen ilmapiirin haluat kotiisi

Väri vaikuttaa vahvasti mielialaan: jokainen väri vaikuttaa eri tavalla. Ajattele, mihin käyttötarkoitukseen maalamasi huone on tarkoitettu ja millaisen tunnetilan sen pitäisi tuoda: haluatko rentoutua (esim. makuuhuoneeseen) vai kaipaatko energiaa (esim. työhuoneseen)? Värimaailma vaikuttaa meihin hyvin monella tasolla: jopa ruokahaluumme ja unenlaatuumme.


Ajattele, että väri on ystäväsi, joka kohentaa aina mielialaasi kohdatessanne.


Lue myös:


Lähde: Jeanette Chasworth: What's Color Got To Do With it? , Care2.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja