Luonteenpiirteet ja seksuaalisuus: Mikä persoonatyyppi sinä olet?

Sangviiniikkonainen puhuu ja pussaa, kun taas melankolikkonaisia vaivaa häveliäisyys seksiin liittyvissä asioissa. Ota selvää oletko seksuaalisesti melankolinen, koleerinen, sangviininen vai flegmaattinen persoona.

Länsimaisen lääketieteen isä Hippokrates (460–377 eKr.) laati aikoinaan teorian, jonka mukaan ihmiset voidaan jakaa neljään perustyyppiin. Luonteenpiirteiden katsottiin johtuvan siitä, mikä neste ihmisessä oli hallitsevana. Humoraali- eli nelinesteoppin mukaan ihmisen elimistössä vallitsee neljä perusnestettä, jotka ovat veri, lima, sappi ja musta sappi. Nelinesteoppin kannattajia tuskin enää löytyy, mutta oppiin perustuvassa persoonatyypittelyssä on kuitenkin oma pointtinsa. Nämä neljä perustyyppiä ovat:

Melankolikko (mustasappinen) on alistunut, raskas- ja surumielinen ihminen, jonka perusnesteenä muinaisten kreikkalaisten mukaan on musta sappi.

Sangviinikko (verevä) on vilkas, iloinen ja nautiskeleva ihminen, jonka perusnesteenä on veri.

Koleerikko (sapekas) on kuumaverinen toiminnan ihminen, jonka perusnesteenä on sappi.

Flegmaatikko (limakas) on raskassoutuinen, hidas ja veltto ihminen, jonka perusnesteenä on lima.

Mikä sinä olet?

Hyvin yksinkertaisella testillä pystytään selvittämään, mikä on melkoisella todennäköisyydellä sinun hallitsevin luonteenpiirteesi eli niin sanottu perusluonnetyyppisi. Vastaamalla seuraaviin kysymyksiin saat selville, oletko melankolinen, koleerinen, sangviininen vai flegmaattinen.

1. Oletko mielestäsi ulospäin suuntautunut? Mikäli vastasit kyllä, olet joko sangviininen tai koleerinen.

2. Jos vastasit edelliseen kyllä, niin oletko mielestäsi yleensä aina se henkilö, joka puhuu ensimmäisenä? Tai oletko henkilö, joka myy vaikka jalastaan viikon vanhat sukat hyvällä voitolla? Mikäli vastasit kyllä, niin olet sangviinikko.

3. Mikäli vastasit ensimmäiseen kysymykseen kyllä, mutta seuraaviin ei, mieti oletko mielestäsi synnynnäinen johtaja. Siinä tapauksessa olet koleerikko.

4. Mikäli vastasit ensimmäiseen kysymykseen kieltävästi, mieti oletko enemmän täydellisyyden tavoittelija, kriittinen ja analyyttinen. Mikäli tunnistat itsesi tästä kohdasta, olet pääasiassa melankolinen.

5. Jos vastasit ensimmäiseen kohtaan kieltävästi, mieti oletko yleensä hiljainen, suutut harvoin, mutta pelkäät usein ja huolestut eri asioista. Mikäli tunnistat itsesi tästä kohdasta, olet luultavasti flegmaatikko.

Sangviiniikkonainen puhuu ja pussaa

Sangviinikkonainen on varsinainen ilopilleri. Hän on aina pirteä ja iloinen. Sangviinikkonaisella on luontainen kyky saada miehet tuntemaan olonsa seurassaan kotoisaksi. Tämän vuoksi sangviinikko vetää luokseen miehiä kuin kärpäsiä. Usein sangviinitar pyrkii olemaan kaikille ystävällinen – viehättävä persoona kun on. Miehet saattavat käsittää ystävällisyyden aivan väärin ja luulla, että kyseessä on lemmen leiskauksia. Vaimona sangviinitar on hellä ja rakastava.

Tyydyttävä seksielämä on sangviinittarelle erittäin tärkeää. Häntä ei pahemmin tarvitse vokotella peräkamarin puolelle, sillä hän virittäytyy nopeasti seksin aaltopituudelle. Itse asiassa sangviininaiset ovat hyvinkin aloitteellisia seksin suhteen. Passiivisuus rakastelussa ei kerta kaikkiaan sovi heille. Sangviinittareilla ei myöskään ole estoja seksin suhteen. Joten ei ole mitenkään epänormaalia, että miehen tullessa töistä kotiin, on häntä ovella vastassa pelkkään korsettiin verhoutunut sangviinitar.

Sangviininainen asennoituu hyvin myönteisesti seksiä kohtaan. Tyydyttävä ja nautinnollinen seksi on hänelle hyvin tärkeää, koska se auttaa häntä voittamaan lähes kaikki eteen tulevat vastoinkäymiset. Sangviininaisilla on kova halu miellyttää miestään, joten elämä tällaisen naisen kanssa on nautintoja ja iloja täynnä.

Koleerikkonainen on aktiivinen – paitsi sängyssä

Koleerikkonainen on henkisesti erittäin voimakas henkilö ja hänellä on rautainen itseluottamus. Tämä ilmenee käytännössä siinä, että hän on hyvin aktiivinen kaikilla elämän aloilla ja pyrkii jatkuvasti elämässään eteenpäin. Hänellä on aina lukuisia tavoitteita. Hänessä on myös luontaista johtaja-ainesta ja hän seuraakin silmä kovana kaikkea missä hän on mukana. Pienoisena negatiivisena piirteenä voidaan mainita tulinen luonne ja sivaltava kieli.

Koleerikkonaisen seksuaalisuus on paljolti kiinni siitä, minkälaisen kasvatuksen hän seksuaalisuudesta on saanut. Mikäli seksuaalisuus kuuluu koleerikkonaisen mielestä tärkeänä osana parisuhteeseen, voi seksi hänen kanssaan olla ihan nautinnollista. Mikäli taas hänen päähänsä on iskostettu, ettei seksi ole soveliasta kilteille ja hienoille naisille, voi seksielämä hänen kanssaan olla melkoista takkuamista.

Koleerikkonaisilla on yleensä hankaluuksia osoittaa avoimesti hellyyttä toista ihmistä kohtaan. Koleerikko saattaa hyvin helposti sammuttaa miehensä lemmenroihun ja hallita täysin parisuhteen seksielämää. Mikäli koleerikkonainen ei ole järin innostunut rakastelemisesta, voi parilla olla hyvinkin pitkiä seksuaalisesti passiivisia ajanjaksoja. Tämä voi johtaa siihen, että miehen hermot eivät kestä kumppaninsa pihtailua, ja tilanne purkautuu voimakkaaseen riitaan, joka voi jopa rikkoa koko parisuhteen. Koleerikkonaisen täytyykin tehdä hiukan töitä itsensä kanssa, että hän ymmärtää seksin merkityksen avioliiton onnistumiselle ja onnellisuudelle.

Melankolikkonainen käyttää seksiä aseena

Melankolikkonainen on sänkykumppanina miehelle todellinen arvoitus. Toisinaan melankolikko voi olla varsinainen seksin papitar, mutta toisinaan seksi kiinnostaa häntä yhtä paljon kuin kalojen perkaaminen. Melankolikkonaisen arvaamattomuus johtuu siitä, että hänen mielialansa vaihtelee ylen suuresti.

Perusluonteeltaan melankolikkonainen on yltiöromantikko. Hän pitää tunnelmallisesta musiikista, kynttilänvalosta ja kunnon illallisista. Romanttisella ja iloisella tuulella ollessaan hän on seksielämässä perin jännittävä ja kiihottava persoona. Hän pystyy nauttimaan seksistä tavalla, johon muut persoonatyypit eivät todellakaan kykene. Laatu on melankolikolle kuitenkin huomattavasti tärkeämpää kuin määrä. Yksi kunnon orgasmi voittaa hänen mielestään ehdottomasti kymmenen surkeahkoa panoa.

Useita melankolikkonaisia vaivaa häveliäisyys seksiin liittyvissä asioissa. Heitä ei varsinaisesti närkästytä alastomuus, mutta esimerkiksi suu- tai anaaliseksiä heiltä on turha toivoa – mistään hurjemmasta puhumattakaan. Melankolikkonainen on myös sikäli erikoinen, että hänellä on kyky nauttia seksistä, mutta siitä huolimatta hän pitää seksiä oikeastaan vain keinona lasten hankkimisen.

Toisinaan melankolikko voi hermostua kumppanilleen aivan pienestä asiasta. Nuo pienet häiritsevät asiat kasvavat melankolikon mielessä suuriksi kuin vyöryvä lumipallo. Mikäli mies esimerkiksi sattuu vahingossa jättämään ruokapöydälle leivänmuruja, voi se melankolikkonaisen mielestä olla todellinen katastrofi. Melankolikkonainen kostaa miehelleen pöydän pyyhkimisen laiminlyönnin hyvin suurella todennäköisyydellä pihtaamalla seksiä. Seksiä ei tipu ennen kuin mies oppii sisäsiistiksi ja huolehtimaan omalta osaltaan kodin viihtyisyydestä. Suhteessa voidaan elää pitkäänkin selibaatissa, koska mies ei voi yksinkertaisesti ymmärtää, mikä naista nyt taas noin närästää. Melankolikkonainen kun ei tuo ajatuksiaan julki vaan odottaa miehen ymmärtävän, mistä oikein on kyse.

Melankolikkonaisen ongelmana on myös mustasukkaisuus ja taipumus vaipua itsesääliin. Melankolikkonaisen tunne-elämä on kuitenkin niin syvällistä, että hän voi olla erittäin kiehtova ja jännittävä seksikumppani, jos hänen heikkoutensa eivät saa yliotetta hyvistä ominaisuuksista.

Flegmaatikkonainen tyydyttää miehensä tarpeet

Flegmaatikkonainen on perusluonteeltaan lempeä, ystävällinen ja miellyttävä. Hänestä on mukavaa tehdä ihmisille mieliksi. Hän on rauhaa rakastava ja antaa enemmin periksi kuin alkaa riidellä. Hän ei vaadi kuuta taivaalta vaan tyytyy vähään ja nauttii silti elämästään. Mikäli miehen kanssa tulee kinaa, flegmaatikkonainen kääntää kiintymyksensä täysin lapsiin. Oikeastaan voisi sanoa, että flegmaatikon kanssa tulee toimeen mies kuin mies.

Flegmaatikkojen ongelmana on se, että he eivät välttämättä jaksa kiinnittää huomiota omaan ulkonäköönsä. Tämä saattaa pitkällä tähtäyksellä johtaa siihen, että miehen mielenkiinto naista kohtaan hiipuu. Flegmaatikot eivät myöskään tohdi tuoda esille omaa seksuaalisuuttaan. He eivät osoita innokkuuttaan seksiin, vaikka heidän tekisikin mieli rakastella miehen kanssa. Innottomuus johtuu siitä, että flegmaatikot pelkäävät menettävänsä kasvonsa miehen edessä. Miehen reaktio flegmaatikkonaisen seksuaaliseen innostukseen olisi kuitenkin aivan päinvastainen.

Vaikka flegmaatikkonaiset ovat sukupuolielämässä hyvin passiivisia, kieltäytyvät he harvoin miehen ehdotuksista. Tämä johtuu siitä, että flegmaatikkonainen haluaa miellyttää miestään myös seksuaalisessa mielessä. Flegmaatikkonaisen seksuaalisen passiivisuuden pystyy murtamaan ainoastaan mies, joka osaa tuottaa naiselle orgasmin. Lempeä ja taitava mies voi muokata flegmaatikosta hyvinkin jännittävän rakastelukumppanin.

Mikä persoonatyyppi sinä olet? Kommentoi!

Testaa itsesi myös näillä persoonallisuustesteillä:


AVA

Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja