Luonnonlääketieteen Keskusliitto: Luontaishoitojen kieltäminen perusteetonta

Luonnonlääketieteen Keskusliitto näkee sisäministeri Päivi Räsäsen ehdotuksen luontaishoitojen kieltämisestä lapsilta perusteettomana, mutta ajaa itsekin aktiivisesti alalle lainsäädäntöä.

– Se, että katsotaan asia kieltojen kautta, ei kuulosta hyvältä. Kyse on kokonaisen ammattikunnan asiasta, ja olisi tärkeä luoda puitteet luontaishoitajille toimia ammattimaisesti, sanoo Luonnonlääketieteen Keskusliiton puheenjohtaja Anna Sofia Nevanlinna.

Koulutettu luontaishoitaja osaa tarvittaessa olla hoitamatta asiakasta. Esimerkiksi aktiivista syöpää luontaishoitaja ei hoida, mutta hoitoihin saavat tulla kaikki iästä riippumatta.

Virallinen rekisteri puuttuu

Luonnonlääketieteen Keskusliitto haluaa alalle virallisen rekisterin, jossa tietyt kriteerit täyttävä luontaishoitaja saisi käyttää itsestään esimerkiksi titteliä "rekisteröity vyöhyketerapeutti".

Tällä hetkellä luontaishoitoalaa säätelee lähinnä kuluttajansuojalaki, joka määrittelee esimerkiksi, miten palveluita saa markkinoida.

Liitto pitää itse yllä rekisteriä, johon pääsee, jos on opiskellut omaa terapia-alaansa, kuten homeopatiaa tai aromaterapiaa 490 tuntia ja lääketieteen perusteita 378 tuntia.

Lisäksi rekisteriin pääsemiseksi täytyy käydä ensiapukurssi ja opiskella 81 tuntia yleisiä luontaishoitoalan opintoja.

– Toivoisimme luontaishoitajille lisää mahdollisuuksia opiskella lääketieteen ja terveydenhuollon perusteita yhteiskunnan virallisissa kouluissa, Nevanlinna sanoo.

Nyt terveydenhuollon perusteet opetetaan luontaishoitajille pääasiassa yksityisissä kouluissa, joihin palkataan terveydenhuollon ammattilaisia opettajiksi.

Nevanlinna myöntää, että virallisen säätelyn puuttumisen vuoksi kuka tahansa voi nimittää itseään luontaishoitajaksi.

– Tällä hetkellä on niin, että asiakkaan täytyy itse pohjimmiltaan tarkastaa, mihin hän menee, että onko hoitaja kouluttautunut vai ei, Nevanlinna sanoo.

"Luonnollista ja turvallista"

Luontaishoidoissa on kyse siitä, että halutaan aktivoida ja antaa impulssi asiakkaan omalle paranemisprosessille ja hyvinvoinnille luonnollisella ja turvallisella tavalla.

– Asiakkaat tulevat hakemaan apua erilaisiin ja eriasteisiin vaivoihin tai rentoutumaan ja voimaantumaan. Luontaishoidot myös auttavat ennaltaehkäisemään sairauksia, Nevanlinna kertoo.

Nevanlinna korostaa, ettei tarkoitus ole valita joko koululääketieteellistä tai luontaishoitoa. Usein hoitomuodot kulkevat käsi kädessä, eivätkä luontaishoitajat puutu lääkäreiden määräämiin hoitoihin.

Luonnonlääketieteen Keskusliitto tekee aktiivisesti töitä, jotta alasta tulisi entistä turvallisempi.

– Nykyäänhän saa jo hoitovastuuvakuutusta vastaavan vakuutuksen luontaishoidoille. Se on merkittävä asia, minkä Luonnonlääketieteen Keskusliitto on saanut aikaiseksi. Lain ja rekisterin myötä tämä asia tulee vielä turvallisemmaksi, Nevanlinna sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat