Luonnon oma taideteos! Upea jääkuvio ihastuttaa Saimaalla – tästä ilmiössä on kyse

3:47
Meteorologi Liisa Rintaniemi kertoi MTV Uutiset Livessä, miten jääkuvio syntyy!

Harmauden keskellä luonto osaa myös näyttää parastaan. Osa Suomen vesistöistä on jäätynyt, ja lumen puutteen vuoksi jään läpi saattaa nähdä pohjaan asti.

Anttolasta kotoisin oleva Tuomo Rasimus oli viettämässä retkiluistelupäivää Juvassa Etelä-Savossa Saimaalla, kun huomasi erikoisen jääkuvion jalkojensa alla. Rasimus ikuisti kuvion videolle.

– Olin kolmen kaverin kanssa retkiluisteluseikkailulla, jossa luistelimme Saimaalla ja pienillä lammilla. Tuo nimenomainen erikoinen jää löytyi Saimaan lahdesta, jossa oli jo aikaisemmin jäätyneen ja tuoreen vasta jäätyneen jään raja. Satuimme paikalle ihan sattumalta. Ihmettelimme ja kuvailimme siinä porukalla. Jää ei tuossa kohdin ollut edes kovinkaan ohutta, vaan ihan reilun paksuista, alle 10 cm kuitenkin, Rasimus kertoo MTV Uutisille.

Kysyimme meteorologi Liisa Rintaniemeltä, mistä ilmiössä on oikein kyse.

– Hienoa, että ylipäänsä nähdään nämä kuviot! Jäät ovat vuorotellen sulaneet ja taas jäätyneet uudelleen. Sen lisäksi lumi on sekoittunut jäähän, joka voi aiheuttaa tämän kauniin kuvion. Tuuli ja veden virtaus ovat voineet muotoilla kauniisti sohjoharsoja, Rintaniemi kertoo.

Katso kuvat ja video ylläolevasta videosta!

Kuvat on otettu Keiteleellä ja video Saimaalla Etelä-Savossa Juvassa, toisin kuin MTV Uutiset Liven lähetyksessä sanottiin.

Videossa näkyvät kuvat: Teemu Hakalax

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja