Luonnon hälyttävä tilanne näkyy Suomessakin: Joka yhdeksäs laji on uhanalainen ja määrä kasvaa

Uhanalaisten eliölajien määrä kasvaa Suomessa, paljastaa tänä keväänä valmistunut uhanalaisuusarvio.

Suomen lajien uhanalaisuusarvion mukaan joka yhdeksäs arviossa mukana ollut Suomen eliölaji on uhanalainen. Yhteensä uhanalaisia lajeja on 2 667. Niistä äärimmäisen uhanalaisia on 467 lajia, ja 312 lajia on hävinnyt Suomesta.

Uhanalaisten lajien määrä on kasvanut vuodesta 2010, jolloin edellinen arvio tehtiin. Tuolloin uhanalaisia lajeja oli 10,5 prosenttia lajeista, nyt 11,9 prosenttia.

Maanantaina tutkijat kertoivat, että luonnon monimuotoisuuden tila on hälyttävä ympäri maailman. YK:n raportin mukaan joka kahdeksas eläin- ja kasvilaji maapallolla on uhanalainen. Vähintään kolmanneksen maapallon luonnosta ennakoidaan tuhoutuvan seuraavien 30 vuoden aikana ihmisten toiminnan takia.

Elinympäristöjen katoaminen suurin syy Suomessa

Suomen lajien uhanalaisuusarvion mukaan suurin syy lajien uhanalaistumiseen on sopivien elinympäristöjen väheneminen ja heikkeneminen. Suurin osa Suomen uhanalaisista lajeista asuu metsissä.

Eniten uhanalaisia lajeja on linnuissa. Yli kolmannes Suomessa pesivistä luokitellaan uhanalaisiksi.

Uusia äärimmäisen uhanalaisia lajeja olivat tänä vuonna valmistuneessa arviossa punasotka ja peltosirkku, joiden määrät ovat vähentyneet yli 80 prosenttia viimeisen kolmen sukupolven aikana. Viimeksi Suomessa vuonna 2007 havaittu kultasirkku luokiteltiin nyt hävinneeksi.

Eläinten ja lintujen lisäksi uhattuja muutkin eliölajit

Nisäkkäistä äärimmäisen uhanalaiseksi on luokiteltu vain naali, jota uhkaa muun muassa ilmastonmuutos.

Erittäin uhanalaisia nisäkkäitä ovat susi, ahma, saimaannorppa ja ripsisiippa.

Eläinlajien lisäksi uhattuja ovat myös hyönteiset, sienet ja jäkälät, putkilokasvit ja sammalet ja hämähäkkieläimet.

420 uhanalaista lajia lisää

Kaikkiaan uhanalaisten lajien määrä kasvoi edelliseen arviointiin verrattuna 420 lajilla. Uhanalaisuustilanteen arvioidaan aidosti parantuneen 263 lajilla ja heikentyneen 461 lajilla verrattuna vuoden 2010 arvioinnin tuloksiin.

Uhanalaisuusarvion mukaan Suomessa on noin 48 000 eliölajia, joista 22 418 eli vajaa puolet tunnetaan niin hyvin, että niiden uhanalaisuutta on pystytty arvioimaan.

Lue myös:

    Uusimmat