Mainos

Luomuneuvojan kuuma vihje kasvimaaharrastajille ja onkimiehille: taikajuomalla kastemadot pintaan!

2:01

– Tymäkkää tavaraa, tästä kun nuuhkaisee, niin kyllä nokka aukeaa, sanoo luomuneuvoja Esa Partanen ja kaataa pellolle kastelukannustaan kitkerälle haisevaa vaaleankeltaista litkua.        

Litku imeytyy Helsingin Tuomarinkylän kartanon peltoon ja me jäämme tuijottamaan savista maata. Pari minuuttia ja ensimmäinen öttiäinen punkee maan pinnalle. Emme ole kiinnostuneita siitä, koska se on vain joku öttiäinen.  Odotamme vielä minuutin ja sitten Partanen hihkaisee.

– Siinä - nuori liero!

Ja sitten niitä alkaa tulla, lieroja ensin ja sitten jättipotti: iso kastemato, oikein aikuinen.

Näin me jatkamme seuraavat 10 minuuttia: lierot yhteen purkkiin, kastemadot toiseen. Partanen on Etelä-Suomen ProAgrian luomuneuvoja ja hän on näkemäänsä tyytyväinen. Madot kertovat, että Tuomarinkylän peltomaa on elinvoimaista.

– Tässä on tämä kehikko kokoa 50 senttimetriä kertaa 50 senttimetriä. Jos kehikosta nousee kaksi kastematoa ja pieni keko lieroja, niin voi olla tyytyväinen, kirjaa Partanen.

Kastemadot mestarikaivajina

Kastemadot ovat puutarhureina oikeita velhoja. Ne möyhentävät, lannoittavat, kastelevat ja ilmastoivat maaperää. Ne tuottavat esimerkiksi typpeä viisi kertaa enemmän kuin mitä niiden möyhentämä maaperä sisältää.  

– Kun kastemato kaivaa tunnelin, niin se pysyy onkalona parhaimmillaan yli talven. Ihmisen poraama tunneli sortuisi ensimmäisestä sateesta. Madolla on limainen nahka ja lima vuoraa tunnelin kestäväksi, kuvailee Partanen.

 


Ja se taikajuoman resepti!

- Kaksi desiä sinappia ja litra vettä. Sitten annat litkun seistä yön yli ja aamulla lisäät siihen neljä litraa vettä. Sillä kun kastelet sellaisen puolen metrin tilkun, niin sieltä pitäisi tulla ainakin yhden päivän onkimadot.

 

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.