Luomu maistuu viinissä

Pari vuotta sitten Alkon valikoimissa oli vain yksi luomuviini: saksalainen puolimakea valkoviini. Nyt vakiovalikoimassa luomuviinejä on kahdeksan ja niiden lisäksi yksi luomusamppanja. Toimitusvalikoimassa luomuviinejä on kuusi, joista kaksi on kuohuvaista. Lisäksi luomuviinejä tarjoillaan jo useissa ravintoloissa. Luomuviinibuumi levisi Suomeen muualta Euroopasta. Kuluttajat haluavat puhtaan luomuruuan rinnalle puhdasta aitoa viiniä.

Viiniasiantuntijat sanovat maistavansa luomun. Heidän mielestään laadukkaassa luomuviinissä aistii aitouden, puhtauden, rypäleen ja maaperän. Luomuviinit käyvät hyvin kaupaksi niin meillä kuin maailmallakin.

Luomuviinien valintaa aterian kruunaajaksi puoltavat seuraavat tekijät. Niissä on paljon vähemmän lisäaineita kuin tavallisissa viineissä ja puolet vähemmän rikkiä säilöntäaineena. Ne ovat ympäristöystävällisiä, ja niiden käymisprosessiin käytetään valtaosin tilojen omia villihiivoja, jolloin viinit eivät maistu tasapaksuilta teollisilta bulkkiviineiltä. Eroa on kuin eineksellä ja kotiruualla.

Luomuviinit valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittaen. Luomuviinitilat ovat usein pienehköjä perheviljelmiä, jotka ovat vuosikymmeniä viljelleet rypäleitä joko luonnonmukaisin tai biodynaamisin menetelmin. He kantavat huolta maaperästä eivät vain köynnöksestä. He haluavat tehdä laadukasta viiniä, vaikka vähemmänkin. Rypäleet korjataan käsin tai koneella ja sekä viinitys että pullotus tapahtuvat omilla tiloilla. Käsityön luulisi nostavan viinien hintaa taivaisiin, mutta ne maksavat keskimäärin vain 10 prosenttia enemmän kuin tavan viinit.

Ei myrkkyjä

Luomuviininviljelyssä ei saa käyttää tavallisessa viininviljelyssä sallittuja kemiallisia tuholaistentorjunta-aineita synteettisiä homeenestoaineita, hyönteismyrkkyjä, rikkaruohoruiskutteita eikä kemiallisia lannoitteita. Luomuviljelmät lannoitetaan kompostilla, kivijauheella ja merilevillä. Homesienet torjutaan kalkilla ja kuparisulfaattiliuoksella. Viiniköynnösrivien väliin istutetaan sellaisia kukkia, yrttejä ja palkokasveja, jotka houkuttelevat paikalle viiniköynnöstuholaisten luonnollisia vihollisia: lintuja, nisäkkäitä ja hyönteisiä.

Luomuviini on hyvin aitoa verrattuna tavalliseen viiniin, johon saa käyttää jopa 80 lisäainetta ehkäisemään lähinnä viljelyssä käytettyjen myrkkyjen vaikutuksia. Kun myrkyillä on tuhottu rypäleiden luontainen hiivakanta, on käymisprosessia vauhditettava teollisilla hiivoilla, diammoniumfosfaatilla ja urealla. Ja viinin happoisuutta säädeltävä kaliumsorbaatilla, viinihapolla, sorbiinihapolla ja teollisilla hiivoilla. Kaliumrautasyanidilla, kaliumfytaatilla ja sitruunahapolla poistetaan taas makuhaittoja.

Luomuviineihin saa käyttää 15 lisäainetta. Eläinkunnan tuotteista sallitaan esimerkiksi kaseiini, maitohappobakteerit ja osittain veren albumiini. Myös vegaanisia luomuviinejä saa Suomestakin. Rikkidioksidia käytetään säilöntä- ja desinfiointiaineena luomuviineissäkin. Sen sallittu maksimimäärä on noin puolet siitä mitä EU-asetuksissa sallitaan tavallisille viineille. Esimerkiksi tavalliseen punaviiniin saa lisätä 160 mg/l rikkiä, luomuun 60-100 mg/l. Useat luomutuottajat lisäävät rikkiä vielä vähemmän, sillä luomuviinit säilyvät paremmin kuin tavalliset.

Koska luomuviinien kirkastamista ja suodattamista vältetään, voi pullon pohjalla olla sakkaa. Se ei kerro pilaantumisesta, vaan oikein tuotetusta luomuviinistä. Sakan poistamiseksi viini on hyvä dekantoida ennen nauttimista.

Etiketti kertoo luomusta

Aidon luomuviinin erottaa etiketistä, jossa on maininta luonnonmukaisuudesta. Se takaa, että viini on tuotettu luonnonmukaisesti, alkuperämaan kansallisen järjestön valvonnassa. Kunkin maan järjestöt valvovat tiukasti viinin viljelyä ja valmistusta sekä lisäaineiden käyttöä. Viiniä voidaan kutsua luomuksi, kun tila on noudattanut luomuperiaatteita kolmen vuoden ajan. Kaikki luomuviininviljelijät eivät kuulu valvonnan piiriin tai eivät halua luomumerkintää viinipulloihinsa. Heidän mielestään laatu ja maku puhuvat puolestaan, mitään sertifikaattia ei tarvita.

Luomuviinit voivat olla myös terveellisempiä kuin tavalliset paljastaa reilu vuosi sitten valmistunut tutkimus. Alkon tutkimuslaboratorion johtaja Pekka Lehtosen johdolla tehdyssä tutkimuksessa luomuviinien flavonoideista ja muista fenolisista yhdisteistä kävi ilmi, että tutkituista luomupunaviineistä löytyi tavallisia viinejä runsaammin trans-resveratrolia, biologisesti aktiivista fenoliyhdistettä, jonka tiedetään ehkäisevän verisuonitauteja ja syöpää. Lehtosen mukaan yhdisteen pitoisuus ranskalaisissa luomupunaviineissä oli keskimäärin kaksinkertainen verrattuna tavallisiin viineihin.

Tutkimus kiinnostaa maailmallakin ja se on julkaistu tieteellisessä "European Food Research and Technology" -lehdessä. Luomuviinien on havaittu aiheuttavan myös vähemmän allergisia oireita: ihottumaa ja migreeninoloista päänsärkyä kuin tavallisten viinien.

Luomuviinejä saa alkosta ja useista ravintoloista. On hyvä tietää, että on olemassa sekä upeita että surkeita luomuviinejä. Pelkkä luomuviljely ei takaa onnistunutta lopputulosta, jos valmistusvaiheessa kellarissa tyritään.

(Lähde: MTV3 Intrnet / Finfood / Luomu)

Alkon vakiovalikoiman luomuviinit:

Punaviinit:

5832 Perlage Cabernet del Veneto 47,60,- Italia5605 Ch teau Coursou 1998 65,20,- Ranska5714 Ch teau Pech-Latt 69,80,- Ranska5496 Liechtenstein Zweigelt 59,90,- Itävalta

Valkoviinit:7211 Touraine Sauvignon Blanc 1998 59,70,- Ranska7733 Organic Rivaner 38,40,- Saksa7781 Lind Gew rztraminer Trocken 50,50,- Saksa8121 Andr Stentz Riesling 72,60,- Ranska

Samppanjat:

8622 Fleur d'Europe Brut 149,00,- Ranska

Lue myös:

    Uusimmat