Mainos

Kannattaako keittiöremontissa pihistellä? Sisustussuunnittelija vinkkaa, kuinka keittiö uudistetaan helposti

Vanhankin keittiön päivityksen voi tehdä helposti ja budjetissa pysyen, mutta aivan kaikessa ei kannata pihistellä.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut

Kulunut työtaso, hapettunut vesihana ja tehottomat kodinkoneet tekevät arjen kokkailusta hankalaa, eikä keittiössä välttämättä viihdytä. Keittiön remontointi puolestaan aiheuttaa harmaita hiuksia ja ahdistusta. Voiko keittiön päivitys olla myös helppoa ja vaivatonta? Sisustussuunnittelija SI Elisa Hillgen kertoo, kuinka remontista selvitään helpommin.

– Keittiöremontin suunnittelussa kannattaa lähteä keittiön ongelmakohdista. Lisäksi voidaan alkaa miettiä jo materiaalien ja värien näkökulmasta, millaista keittiötä haetaan. Valmiita ratkaisuja ei ole, vaan aina mennään oman toiminnan ja perheen tarpeilla, Hillgen neuvoo.

Keittiövalmistajien paljous saattaa kauhistuttaa uutta keittiötä suunnitellessa ja erilaisiin vaihtoehtoihin tutustuessa. Kuinka tarjonnan paljoudesta löydetään juuri itselle sopiva keittiö?

– Hyvä kysymys. Moni valmistaja myy samoja tuotteita. Monesti hintakysymyksen lisäksi keittiömyyjän valinta on kiinni henkilökemiasta. Hyvä myyjä hoksaa asiakkaan tarpeet ja suunnittelee niiden pohjalta hyvän keittiön. Aina kannattaa tutustua keittiömyyjän tarjoamiin erilaisiin mekanismeihin, ja vertailla ja käydä katsomassa ja kokeilemassa mallikeittiöitä.

Keittiöremonttia suunnittelevan kannattaa myös kääntää puskaradion taajuudelle: kuunnella, millaisia kokemuksia muilla jo remontin läpikäyneillä on kertoa.

– Keittiö on pitkäikäinen hankinta: iso ja tärkeä osa arkea. Monelle remonttia suunnittelevalle voi tulla olo, ettei oikein osaa esittää oikeita kysymyksiä keittiökaupoilla. Omat ajatukset ja kysymykset kannattaa kuitenkin esittää rohkeasti ilmoille, Hillgen muistuttaa.

Trendikäs keittiö kestää aikaa ja katsetta

Keittiön toimivuuden kannalta remonttia suunnitellessa kannattaa kiinnittää huomiota myös valaistukseen. Nykyisin suositaan paljon avokeittiöitä, joissa valaisimiksi kannattaa ehdottomasti valita himmennettäviä valoja. Näin keittiöön pystytään säätämään tarvittaessa tunnelmavalaistus.

Avokeittiöitä, tummaa tunnelmaa ja monitoimisia saarekkeita

Mikkelin Asuntomessuilla päästään tänä kesänä ihastelemaan ja inspiroitumaan kauniista keittiöistä, jotka on toteutettu erilaisten asukkaiden tarpeisiin sopiviksi. Messukodeista löytyy muun muassa hauskoja aamiaiskaappeja, tummia sävyjä sekä ruokahifistelijöiden viinikaappeja.

Mikkelin Asuntomessut järjestetään 14.7.-13.8.2017.

Valaistuksessa tulisi myös huomioida se, että valoa saisi kohdennettua myös yläkaapistojen ylimmille hyllyille. Toisaalta korkeakiiltoisia kaapinovia tai kiiltäviä kivitasoja valitessa valaistuksen tulisi olla sellainen, ettei se häikäisisi pinnoista.

Kattoon upotettavan yleisvalaistuksen lisäksi keittiöön voidaan valita koristeellisempia riippuvalaisimia tunnelmaa tuomaan.

– Nyt keittiöstä halutaan ei-niin-keittiömäisen näköinen. Valitaan huomaamattomia kalusteita ja kodinkoneita integroidaan kalusteisiin. Tällä hetkellä trendikäs keittiö on jotain teollisuuskeittiön ja perinteisen keittiön väliltä. Keittiöihin halutaan hyviä, ajattomia ja aikaa kestäviä materiaaleja, kuten aitoa puuta ja kiveä, Hillgen sanoo.

Arvokkaammat materiaalivalinnat usein vain paranevat käytössä: esimerkiksi puu vanhenee kauniisti.

Kaikessa ei kannata pihistellä

Hillgen uskoo, että suomalaiset remontoivat tänä päivänä aiempaa rohkeammin ja useammin. Sisustustrendejä seurataan aktiivisesti ja inspiraatiota haetaan eri lähteistä.

Yhtenä syynä aiempaa innokkaampaan remontointiin voi olla myös se, että rautakauppojen hyllyiltä löytyy nykyisin paljon remonttitarvikkeita kaakelimaaleista helposti asennettaviin pinnoituslevyihin, joilla kuka tahansa voi onnistua kodin pienessä päivityksessä.

Vaikka keittiön päivityksen voi siis hoitaa myös edullisesti, kaikessa ei kannata pihistellä.

– Jos kokkaa paljon, niin kodinkoneisiin kannattaa panostaa. Esimerkiksi iso perhe saattaa arvostaa hiljaista astianpesukonetta. Keittiöremontti aiheuttaa myös aina ylimääräisiä kustannuksia: kaapistojen, materiaalien ja kodinkoneiden lisäksi joudutaan usein paikkaamaan lattiaa, kattoa ja seiniä. Vesipisteen siirto vaatii putkimiehen, valaistuksen uusiminen sähkömiehen. Koko huone kannattaa pitää mielessä budjettia suunnitellessa, Hillgen sanoo.

Pienellä päivityksellä uusi ilme helposti

Koko keittiötä ei aina ole tarpeen uusia, vaikka nykyinen keittiö ei miellyttäisi ollenkaan. Uusilla kodinkoneilla saadaan jo keittiötoiminnoille paljon käyttöikää.

Kaapinovien vaihto, maalaus tai pinnoittaminen on myös helppo tapa uudistaa koko keittiön ilme. Pöytätason vaihtokin on yllättävän edullinen vaihtoehto: metrimäärällisesti hankinta ei ole kovin iso, mutta kosmeettisesti muutos voi olla valtava. Myös vetimien tai vesihanan vaihto on pieni, mutta huomattava päivitys.

Jos keittiöremontoinnissa haluaa päästä helpolla, kannattaa suosiolla ottaa budjettiin mukaan ammattilaisia keittiökaapistojen asentajasta pintaremontoijaan.

Sisustussuunnittelija Elisa Hillgen suosittelee myös ulkopuolisen suunnittelijan näkemyksen hyödyntämistä jo ennen keittiövalmistajien pakeille menoa: puolueettoman suunnittelijan piirrosten kera keittiövalmistajien kilpailuttaminenkin voi olla helpompaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.