Lumivuoret kohoavat pääkaupunkiseudulla taivaisiin – ilman kaivinkoneiden apua pulkkamäkeä voisi laskea vielä heinäkuussa

Minne katosivat kinokset kaupunkien keskustoista? Näytämme miltä näyttää lumenkaatopaikalla ja mitä lumen alta paljastuu 5:42
Minne katosivat kinokset kaupunkien keskustoista? Näytämme, miltä näyttää lumenkaatopaikalla ja mitä lumen alta paljastuu.

Talvi on ollut etelässä ja maan keskiosissa erittäin luminen.

Hiihtäjät ja muut talviliikkujat ovat valkoisesta talvesta pitäneet, mutta lumi on aiheuttanut varsinkin pääkaupunkiseudulla paljon päänvaivaa kaikille, jotka joutuvat liikkumaan keskustan tai lähiöiden kapeilla kaduilla.

Pääkaupunkiseudun lumenvastaanottopaikat ovat täyttyneet, ja lunta on jouduttu kippaamaan erilaisiin varapaikkoihin.

Helsingissä on normaalisti yhteensä yhdeksän lumen vastaanottopaikkaa. Tänä talvena niihin on tuotu tähän mennessä jo noin 140 000 kuormaa lunta.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmatapasiHelsingin kaupungin katukunnossapidontiimipäällikön Tarja Myllerin Oulunkylän vastaanottopaikan juurella. Myller muistuttaa, että lumenvastaanottopaikat on mitoitettu normaalin talven tarpeisiin.

– Sellainen rankka talvi, kuten tämä talvi, niin on jouduttu avaamaan kaksitoista väliaikaista lumen vastaanottopaikkaa, Myller kertoo.

Väliaikaiset paikat ovat todella väliaikaisia. Niitä ei ole perustettu tai rakennettu samalla tavoin, kuin varsinaisia vastaanottoalueita.

Ei sula itsekseen

Pelkän auringon avulla kymmenien metrien korkeuteen kohoavat kasat eivät sula.

Aurinko kyllä sulattaa lunta täyteen ahdetuista kasoista, mutta ihmisen ja koneen apua tarvitaan, muuten Oulunkylässäkin voi laskea pulkkamäkeä vielä heinäkuussa.

– Tännekin on tuotu noin 8000 kuormaa lunta, hän sanoo.

Lumi ei sula itsekseen, koska siinä on kuori hiekoitushiekkaa ja sepeliä päällä.

– Jotta lumi sulaisi, tarvitaan kaivinkoneita. Kaivinkoneet möyhivät lunta, ja aurinko sen sitten sulattaa.

Katukunnossapidon asiantuntija muistuttaa myös, että lunta ei tuoda lumen kaatopaikoille, vaan vastaanottopaikoille. Termi kaatopaikka on harhaanjohtava, koska lumi ei ole jätettä.

Lue myös:

    Uusimmat