Lasse loihti itselleen lumisaunan, jonka löylyt ovat kuin höyrysaunassa – aikaa saunomiseen on puolisen tuntia: "Lauteilla seinät hohkaavat kylmää"

0:36
Tältä näyttää Lassen lumisauna.

Lumisaunassa voi kokea kylmän ja kuuman yhdellä kertaa. Lämpö voi nousta hetkellisesti jopa 80 asteeseen.

Idea lumisaunasta alkoi pyöriä tyrnäväläinen Lasse Räihän mielessä jo viime talvena. Tänä vuonna hän päätti viimein toteuttaa ajatuksen. Rakentamiseen hän käytti tavallista lumikolaa ja -lapiota.

–  Lähdin tekemään seinistä yli metrin paksuisia joka suuntaan. Ongelmahan tuli siinä, ettei lumi tahtonut alkuun riittää. Kun lunta sitten tuli, niin se kaikki meni saunan seiniin, Räihä kertoo.

Pian hän keksi käyttää saunan seinien rakentamiseen vanerista muottia. Näin lunta kului vain tarvittava määrä. Saunan rakentamiseen kului kuitenkin noin kuukauden lumet.

Sisämitoiltaan tila on kaksi metriä korkea, kaksi metriä leveä ja kaksi metriä pitkä. Sinne mahtuu hyvinkin neljä saunojaa kerralla.

Löylyistä voi nauttia kerrallaan vain rajoitetun ajan

Saunassa on puukiuas. Tärkeintä on saada kivet mahdollisimman nopeasti lämpimäksi. Kun lämpö on noussut 60–65 asteeseen, saunomiseen on aikaa noin 30–45 minuuttia. Näin sauna ei ehdi juurikaan sulaa.

– Löylyt ovat siinä mielessä hauskat, että kuuminta on saunan keskellä ja lauteilla seinät hohkaavat kylmää. Sen kylmyyden tuntee, mutta kun heittää löylyä, niin lämpö nousee hetkellisesti 70-80 asteeseen, Räihä kertoo.

Kun kuuma nousee kiukaasta ja reagoi kylmien seinien kanssa syntyy sankkaa höyryä. Räihänen kuvailee kokemusta kuumaksi, mutta toisaalta kylmäksi höyrysaunaksi. Löylyn heittämisen jälkeen näkyvyys on hetken nollassa.

– Jos joku haluaa tuollaista lähteä rakentamaan, niin lähes tärkein juttu on saada se katon ja seinän väli tilkittyä todella hyvin, Räihä neuvoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja