Lumilautailun suomalaisässä kammoksuu ihmepatjaa – "Aika kaukana lajista"

Suomalaiset lumilautailuässät ovat antamassa tasoitusta olympialaisten alla vastustajilleen.

Big air -hyppyjen kaksinkertainen maailmanmestari Roope Tonteri ja MM-kisojen hopeamitalisti Enni Rukajärvi hiovat hyppyjään lumella.

Pahimmat vastustajat ovat viritelleet vaarallisimpia temppujaan ilmapatjan avulla. Rinteeseen kaivetun alastulopatjan kokonaiskustannukset ovat 150 000 euron luokkaa, mutta lumilautaväelle ei ole löytynyt sellaista summaa eikä patjaa.

– Patja on vienyt lajia eteenpäin, koska sen avulla pystyy harjoittelemaan turvallisesti, Rukajärvi kertoo.

Molemmat uudessa olympialajissa big airissa menestyneet suomalaiset ovat kuitenkin lajin konkareita. Temput viehättävät edelleen, mutta mieluiten silti lumella.

– Alastulopatjat ovat aika kaukana lajista. Uhkana on, että ne vievät lajia voimistelun suuntaan, Tonteri pohtii patjan vaikutuksia lajiin.

– En välttämättä harjoittelisi patjalla, jos meillä sellainen olisi.

Pyeongchangin olympialaisissa helmikuussa hyppyyn osallistuvat kilpailijat osallistuvat ensin slopestyle-kilpailuun. Sen ansiosta kukaan ei voi keskittyä monipuolisten lumilautailutaitojen sijaan vain kahteen temppuun hyppyrissä.

– Olisi pelottava ajatus, että hyppyyn kehittyisi parin tempun erikoismiehiä. Jos laji menee ihan urheiluksi, se ei ole enää lumilautailua, Tonteri sanoo ainakin puoliksi tosissaan.

– Jos käy niin, lähden Japaniin laskemaan putskua (puuterilunta).

Olympialaisten lumilautalajit kilpaillaan Etelä-Korean Pyeongchangissa 10.–24. helmikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat