Lukupiiri: Millaista on rakastaa suurta naistenmiestä ja kirjailijaa?

Lukupiirissä luetaan kiehtovia, keskustelua herättäviä kirjoja! Tämän viikon teoksena on Nuoruutemme Pariisi.

Kirja: Nuoruutemme Pariisi

Kirjailija: Paula McLain

Kustantaja: Gummerus

Helmiä: 3

Kenelle: Hemingwayn elämästä ja teoksista kiinnostuneille sekä boheemista Pariisista haaveileville lukijoille

Ernest Hemingway on varastanut monen lukijan sydämen teoksillaan, mutta millaista on todella rakastua karismaattisena naistenmiehenä tunnettuun kirjailijaan?

Nuoruutemme Pariisi, Paula McLain
Nuoruutemme Pariisi, Gummerus

Amerikkalaiskirjailija Paula McLain valottaa Hemingwayn ja tämän ensimmäisen vaimon, Hadley Richardsonin, koskettavaa  rakkaustarinaa romaanissaan Nuoruutemme Pariisi.

Neljästi naimisissa ollut Ernest Hemingway varasti ujon Hadleyn sydämen Chigagossa 1920-luvulla ja vei vanhemmalta naiselta jalat alat. Rakastunut pari meni nopeasti naimisiin ja muutti Pariisiin vaalimaan tuoretta liittoaan.

Kirjailijanurasta haaveileva toimittaja ei ollut helpoin mahdollinen aviomies, mutta uskollinen ja ymmärtäväinen Hadley tuki miestään alkuvuosina omistautuneesti. Ernest halusi kirjoittaa ja Hadley tyytyi kotirouvan elämään. Mitä enemmän Ernestin kunnianhimo ja maine kasvoi, sitä enemmän säröjä liittoon syntyi.

Pariisilla on suuri rooli tarinassa. Boheemi kaupunki, jossa taiteilijat ja älyköt tapasivat, saattoi luoda tai tuhota kirjailjan. Elämä oli juhlaa, huvittelua, älyllisiä ponnistuksia mutta myös taloudellista kamppailua. Hadleyn ja Ernestin elämästä sisään ja ulos purjehtivat kuuluisat intellektuellit ja kirjailijat sekä lopulta toimittaja Pauline Pfeiffer, jolla on lähtemätön ja synkkä vaikutus Hadleyn maailmaan.

McLain kuvaa hienovaraisesti ja todentuntuisesti sekä parisuhteen että ystävyyssuhteiden ylä- ja alamäkiä. Pariskunnan ero ei välttämättä tule räiskyvin ilotulituksin vaan hiljalleen suhteen kuollessa.

Nuoruutemme Pariisi perustuu Hemingwayn omaelämänkerralliseen teokseen A Moveable Feast, jossa hän kuvaa uransa alkuaikoja ja ensimmäistä liittoaan. Sitä, miten todellisia McLainin kirjan Hadley Richarson tai Ernest Hemingway ovat, voi vain arvuutella.

McLain kuvaa Hemingwayn huonolla itsetunnolla varustetuksi vastuunpakoilijaksi, joka rakastuu usein ja heppoisin perustein, eikä osaa arvostaa vaimonsa lähes pyyteetönsä rakkautta ja on valmis astumaan ystäviensä varpaille päästäkseen tavoitteisiinsa. Hadley puolestaan ei koskaan kasva kunnolla vaimon rooliin, vaan häntä kalvaa epävarmuus ja riippuvuus miehestään.

Se, että McLain antaa Ernest Hemingwayn ensimmäiselle ja suurella yleisölle varsin tuntemattomalle vaimolle kertojanäänen on lähtökohta kiinnostava. Hänen kauttaa näemme miten Hemingwayn suuret romaanit saivat kipinänsä ja kirjaa lukiessa herääkin  suuri kiinnostus miehen töitä kohtaan.

Parin rakkaustarina ei ole elämää suurempi ja huomion kirjassa varastavatkin usein vierailevat tähdet, kuten F. Scott Fitzgerald ja hänen Zelda-vaimonsa. Kaunista on kuitenkin nähdä, että Hadley Richardson on henkilö, jonka ansioista Hemingwaystä kasvaa se kirjailija, jona hänet nykyään tunnetaan.

Lue myös:

    Uusimmat