Lukon kausi uhkasi päättyä todella karulla tavalla – Marko Virtanen puuskahti: "Olisi tuntunut väärältä"

Maalikooste: HIFK - Lukko 4:22
Videolla maalikooste perjantain HIFK-Lukko-ottelusta.

Jääkiekon SM-liigassa Rauman Lukko oli jo pahassa paikassa perjantain puolivälieräkierrokselle lähdettäessä. Helsingin IFK johti sarjaa voitoin 3–0. Lukko oli täten pakkovoiton alla, kun se saapui Nordenskiöldinkadun jäähalliin. Sieltä mukaan lähti ensimmäinen torjuntavoitto. Ilman sitä Lukon vahvasti alkanut kausi olisi päättynyt karmivaan mahalaskuun.

Muistikuvissa oli vielä se, miten Lukko johti usean kuukauden ajan SM-liigan runkosarjaa. Vahva pyristys oli lähtenyt liikkeelle jo kauden alkuhetkillä. Tulosta tuli ja kaikki sujui.

Maalivahtipeli toimi, puolustuspeli toimi ja hyökkäyksestä irtosi tehoja kapteenin Anrei Hakulisen johdolla.

Pudotuspelien alkaessa kuva näytti hyvin erilaiselta. Lukko oli tipahtanut sarjassa kolmanneksi, eikä sen nykykurssista saattanut sanoa kauniita asioita. Kysymysmerkit olivat yllä.

Ne vain voimistuivat, kun HIFK vei joukkueiden ensimmäisen, toisen ja kolmannen puolivälieräkohtaamisen nimiinsä.

Kaikista karmivin uhkakuva meinasi toteutua, kun HIFK:n hyökkääjä Iiro Pakarinen pääsi loistopaikalle perjantain neljännen kohtaamisen jatkoerässä. Yritys painui niukasti ohi maalista.

– Niin, noissa kyse on kuitenkin vain yhdestä laukauksesta. Se on sitten tähtiin kirjoitettua se, että miten nuo kääntyvät, Lukon päävalmentaja Marko Virtanen totesi jälkikäteen kyseisistä hetkistä MTV Urheilulle.

HIFK sai pitkän painostusjakson Lukon päätyyn. Vieraat puolustivat keskustaa ja HIFK pyöri ulkokaarella.

Lopulta paine katkesi Lukon purkuun. Yhtäkkiä Josh Kestner ja Julius Mattila olivat kahdella yhtä vastaan -hyökkäyksessä. Kestner syötti ja Mattila laukoi Lukolle vapauttavan 2–1-voittomaalin.

Sen jälkeen Lukon päävalmentaja Virtanen saattoi puuskahtaa.

– Ei tämä nyt niin räikeästi ole mennyt, mitä numerot osoittivat. Olisi tuntunut jotenkin ihmeelliseltä ja väärältä, jos sarja olisi mennyt suoraan 4–0 (HIFK:lle), Virtanen pohti.

”Oikeaan suuntaan”

Todellisuudessa Lukko oli pelannut jo hyviä pelejä HIFK-sarjassa. Tulos oli kiertänyt.

– Kyllä se peli siellä koko ajan on. Joudumme vain tekemään julmetun paljon töitä aina yhden maalin eteen. Jospa nyt saadut onnistumiset avaisivat ketsuppipulloa ja tehokkuutta alkaisi löytyä, Virtanen toivoi.

Lukon onnistumisen arvoa kasvattaa se, miten vaikeasta tilanteesta se ponnisti neljänteen peliin. Alla oli jo pidempi vaikea jakso, minkä aikana eteen oli tullut epäonnistumisia yksi toisensa jälkeen.

Välillä ne liittyivät itse peliin, välillä pienetkin kompastumiset heijastuivat tylyllä tavalla tulostaululle.

Mieleen saattoi tulla myös pelko pahemman luokan epäonnistumisesta. Siitä, että alamäki runkosarjan ykköspaikalta on ollut todella jyrkkä.

– Kopissa on kova henki päällä. Sielu ja sydän ovat koko ajan pelissä. Kaikki se, mitä löytyy, jätetään kentälle. Se sitten riittää tai ei riitä, Virtanen pohti.

Vaikka Lukko pääsi nyt voittokantaan kiinni, on tilanne edelleen sen kannalta hyvin raadollinen. Lukon on voitettava yhä kolme ottelua putkeen. Vastassa on HIFK, joka on ollut vuonna 2023 yksi Liigan parhaista joukkueista.

– Olemme olleet hyvin rytmin päällä ja olemme pystyneet painostamaan HIFK:ta. Uskon, että yksi voitto lähtee viemään tätä hommaa oikeaan suuntaan, Lukon päävalmentaja Virtanen sanoi tulevan alla.

Sarja jatkuu tänään lauantaina Raumalla. Ottelu käynnistyy kello 17.

Lue myös:

    Uusimmat