Lukoil-pomo putosi sairaalan ikkunasta, yhtiön mukaan kuolinsyy oli vakava sairaus – useita venäläisjohtajia kuollut epäselvissä oloissa

Venäläisen öljy-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Ravil Maganov kuoli torstaina 67-vuotiaana. Kuolinsyystä kerrotaan ristiriitaisia tietoja.

Uutistoimisto Reutersin sekä venäläismedioiden lähteiden mukaan Maganov kuoli pudottuaan torstaina sairaalan kuudennen kerroksen ikkunasta Moskovassa.

Kyseistä moskovalaisklinikkaa kutsutaan myös "Kremlin sairaalaksi", koska siellä hoidetaan usein Venäjän poliittiseen ja taloudelliseen eliittiin kuuluvia henkilöitä.

Kahden Reutersin lähteen mukaan on "hyvin epätodennäköistä", että Maganov olisi tehnyt itsemurhaa. Yhden lähteen mukaan Lukoilin sisällä uskotaan kyseessä olleen itsemurha, mutta todisteita tästä ei ole esitetty.

Yhtiöllä eri näkemys

Nyt Lukoil on julkaissut tiedotteen johtajansa kuolemasta. Yhtiön mukaan Maganov menehtyi vakavaan sairauteen.

Tiedotteessa kiitellään Maganovia pitkästä urasta ja ansioista paitsi Lukoilille myös venäläiselle energiasektorille.

– Lukoilin tuhannet työntekijät surevat tätä julmaa menetystä ja osoittavat suruvalittelunsa Ravil Maganovin perheelle, tiedotteessa sanotaan.

Maganov työskenteli Lukoilissa monissa eri tehtävissä vuodesta 1993. Puheenjohtaja hänestä tuli vuonna 2020.  Lukoil omistaa muun muassa Suomessa operoivan Teboil-huoltamoketjun.

Kovan onnen yhtiö

Lukoil on ollut otsikossa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

Venäjän toiseksi suurin öljy-yhtiö vaati maaliskuun alussa sotatoimien lopettamista Ukrainassa. Tiedotteessaan Lukoil painotti rauhanomaisia ja diplomaattisia ratkaisuja tilanteen ratkaisemiseksi.

Huhtikuussa yrityksen yksi perustajista Vagit Alekperov irtisanoutui Lukoilin pääjohtajan paikalta  Britannian jäädytettyä hänen varansa ja asetettua hänet matkustuskieltoon Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Reutersin mukaan Maganov ja Alekperov olivat läheisiä kumppaneita.

Toukokuussa Lukoilin entinen toimitusjohtaja Aleksandr Subbotin, 43, kuoli epäselvissä olosuhteissa. Hänen ruumiinsa löydettiin asunnon kellarista Moskovan ulkopuolella.

Muitakin epäilyttäviä kuolemia

Lukoil ei ole mystisten kuolemiensa kanssa yksin. Useita vaikutusvaltaisia venäläisiä liike-elämän henkilöitä on kuollut epäilyttävissä olosuhteissa Ukrainan sodan alun jälkeen.

Vain päivä sodan syttymisestä kaasuyhtiö Gazpromin johtoportaaseen kuulunut Aleksandr Tjuljakov löytyi kuolleena autotallistaan Pietarissa.

Huhtikuussa kaasuyhtiö Novatekin entinen johtaja Sergei Protosenja ja hänen vaimonsa ja tyttärensä löydettiin kuolleena Espanjasta. Paikallinen poliisi epäilee Protosenjan tappaneen ensin perheensä ja sitten itsensä.

Kuukautta myöhemmin samankaltaisesta uutisesta kerrottiin Gazprombank-pankin entisen varapääjohtajan Vladislav Avajevin kohdalla. Hänen ja hänen vaimonsa ja tyttärensä ruumiiden kerrottiin löytyneen moskovalaisesta asunnosta.

Lue myös:

    Uusimmat