Lukkojen taakse jäänyt kuusivuotias harhaili ulkona Riihimäellä – isä oli lähtenyt edellisenä päivänä baariin ja jättänyt lapsen yksin kotiin

Isä lähti baariin illalla ja jätti kuusivuotiaan tyttärensä kotiin nukkumaan Riihimäellä. Sivullinen henkilö löysi lapsen harhailemasta läheisen ruokakaupan pihasta seuraavana päivänä.

Tapahtumat ajoittuvat heinäkuulle 2021. 

Alle kouluikäinen lapsi oli isänsä luona, kun isän menojalkaa alkoi vipattaa. Isä päätti jättää lapsen yksin kotiin ja lähti ravintolaan.

Hän ei ilmoittanut asiasta lapsen äidille tai hankkinut tyttärelleen toista aikuista valvomaan.

Jossakin vaiheessa kuusivuotias pikkutyttö heräsi ja lähti ulos. Oikeuden tuomiosta ei ilmene, lähtikö hän etsimään isäänsä.

Kotoa lähdettyään pikkutyttö jäi lukkojen taakse, eikä päässyt enää takaisin sisälle. Hän harhaili yksikseen ulkona kotinsa lähistöllä, kunnes ulkopuolinen henkilö kiinnitti huomiota yksinäiseen pikkutyttöön läheisen kaupan pihamaalla.

Oikeus: Ei sakoilla sovitettavissa

Kanta-Hämeen käräjäoikeus piti 45-vuotiaan isän toimintaa heitteillepanona. Oikeuden mukaan isä oli velvollinen huolehtimaan lapsestaan.

Mies myönsi rikoksen.

Oikeus katsoi, että pikkutyttö lähti ulos asunnosta viimeistään isän ravintolailtaa seuraavan vuorokauden puolella. Tarkkaa aikaa tuomiosta ei ilmene.

Oikeus piti erityisen moitittavana sitä, että isä jätti niin nuoren lapsen yksin kotiin ja totesi, ettei tällainen rikos ole enää sakoilla sovitettavissa. Lisäksi oikeus piti pitkänä aikaa, jonka lapsi joutui viettämään yksikseen.

Oikeuden mukaan isän toiminta lapsen vanhempana ja huolenpitovelvollisena oli lähtökohtaisesti piittaamatonta ja lapsen näkökulmasta arvioituna vahingollista ja vaarallista.

– Menettelystä on aiheutunut potentiaalinen vaaratilanne lapselle, tämän lähdettyä yksin ulos asunnosta, käräjäoikeus totesi.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus määräsi 45-vuotialle miehelle rangaistukseksi 70 päivää ehdollista vankeutta. Oikeus määräsi isän maksamaan tyttärelleen 1 200 euroa kärsimyskorvauksia.


Lue myös:

    Uusimmat