Lukioiden sukupuolijakaumissa suuria eroja – miten vanhojen tanssit toteutetaan tyttövaltaisissa kouluissa?

Tilastojen mukaan lukiokoulutuksessa on suhteessa enemmän naisopiskelijoita. Miten vanhojen tanssit toteutetaan lukioissa, joissa sukupuolijakauma ei mene tasan?

Torstaina ja perjantaina lukioissa ympäri Suomea tanssitaan jälleen vanhojen tansseja. Alkutalven ahkerasti harjoiteltuja tansseja päästään viimein esittämään ystäville ja sukulaisille. Tanssiparien muodostaminen ei käy kaikissa kouluissa kädenkäänteessä, sillä tilastollisesti lukiokoulutuksessa on enemmän tyttöjä.

Tilastokeskuksen vuoden 2014 tilaston mukaan ylioppilastutkinnon suorittaneista 57 prosenttia on tyttöjä. Aivan yhtä hyvä tilanne ei ole kaikissa kouluissa, sillä monissa huippulukioissa poikien osuus jää noin kolmannekseen. Näissä ykköslukioissa sisäänpääsyyn tarvittava keskiarvo on tavallista korkeampi. Sukupuolten epätasa-arvoinen jakautuminen voi aiheuttaa ongelmia lähenevien vanhojen tanssien suhteen.

Ei tiukkoja parivalintoja

Helsingin Ressun lukiossa poikia on vain noin yksi kolmasosa kaikista oppilaista. Ressun lukiossa parin valinnasta ei ole kuitenkaan ole haluttu tehdä dramaattista asiaa, vaan parit vaihtuvat aina tilanteen mukaan. 

– Kaikille on esityksiin nimetty vain sisääntulopari, jonka kanssa tullaan siis marssipoloneesilla sisään. Kun tanssit jatkuvat, on niihin sisällytetty sellaisia vuoroja, joissa pari luontevasti vaihtuu. Ja kun taas uusi tanssi alkaa, se tanssitaan sen parin kanssa joka kohdalle jäi. Ei siis ole lukittuja pareja, jotka tanssisivat koko ajan pelkästään keskenään, kertoo Ressun lukion virka-apulaisrehtori Veli-Pekka Lehtinen.

Lukiossa tanssitaan päivän aikana neljä esitystä, kaksi päivällä ja kaksi illalla. Koska poikia on suhteessa vähemmän, he toimivat kavaljeerina kahdelle tytölle kahdessa eri esityksessä, eli tanssivat kaikissa neljässä esityksessä.

– Esitykset ovat enemmän koko vuositason juttu, eivätkä pelkästään yhden parin juttu. Opiskelijat todella pitävät tästä vaihtoehdosta, Lehtinen kommentoi koulun toteuttamistapaa.

Kenenkään ei tarvitse jäädä kotiin tanssiparin puuttumisen vuoksi

Useissa kouluissa myös ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat pääsevät näyttämään tanssitaitojaan, jos tanssiparia ei omalta luokalta löydy. 

Joensuun Lyseon lukion liikunnan lehtori Sami Tirkkonen kertoo, ettei kenenkään tarvitse jäädä tansseista pois sen takia, ettei tanssiparia löytyisi. Tanssipari löytyykin usein juuri ensimmäisen vuoden opiskelijoiden joukosta.

– Lisäksi pareja löytyy muista kouluista ja ystävistä, Tirkkonen toteaa.

Ensimmäisen vuoden opiskelijoita näkee tanssimassa myös Helsingin kuvataidelukion vanhojen tansseissa.

– Tanssimme koululla kahdessa vuorossa, jolloin osa pojista tanssii kahden eri tytön kanssa. Lisäksi on myös tyttöpareja, Helsingin kuvataidelukion rehtori Pirkko Majakangas kertoo.

Lukuisat lukiolaispojat joutuvatkin nyt kovan paikan eteen, kun he pääsevät pyörittämään useampaa tyttöä tanssilattialla. 

Katso myös – näin vanhojen tanssit sujuivat viime vuonna Oulunkylän yhteiskoulussa:

Vanhojen tanssit 1:42

Lue myös:

    Uusimmat