Lukijat kohukuoseista: Marimekko voisi muuttaa nimensä kopiomekoksi

Marimekkoon jälleen liitetty kopiointikohu on herättänyt runsaasti keskustelua myös MTV3 Uutisten lukijoiden keskuudessa.

Muun muassa Uutisten Facebook sivuilla todettiin epäilyjen syövän Marimekon arvostusta ja uskottavuutta. Yhtiöltä vaadittiinkin suoraa reaktiointia tilanteeseen.

"Käsityöihmisenä MARIMEKON arvostus laskee päivä päivältä ku lehmän häntä... eikö ihan oikeesti nää ''suunnittelijat'' OSAA piirtää omia malleja?? Tässä taas oikee suomalaista laatutyötä viedään ympäri maailmaa, varastettua semmosta!! Varastamistahan plagiointi on, ikävä kyllä.

"Marimekko vois muuttaa nimensä kopiomekoksi."

"Onhan se tietysti ikävää ja noloa, että ihmisen luovuus riittää ainoastaan kopiointiin, mutta niin on aika monella alalla muutenkin nykyään: autoteollisuus, musiikki- ja elokuvateollisuus, vaateteollisuus, tietotekniikka, onhan näitä. Marimekko on silti hieno suomalainen yritys ja brändi, nyt vain suoraa puhetta näistä epäilystä Marimekolta, anteeksipyyntö, tai mitä se nyt vaatikaan ja sitten uusi, oma linja."

Moni piti kuitenkin ainakin osaa kopiokohuista tuulesta temmattuna.

"No kyllä nuo ekat on jo tunnustettu ja sovittu. Tästä muovikassi jäi vähän epäselväksi. Tuo viljapelto muistuttaa etäisesti toista peltoa. Sanoisin, että ovat eri tekijöiden teoksia, esim. koulussa moni piirtää samankaltaisia piirustuksia tietämättä toisen kuvasta. Identtisen huomaa, tästä en menisi väittämään."

"Toi yksi jonka Marimekko onkin myöntänyt on selvä kopio, samoin tuo "Isoisän puutarha", siinä on vaihdettu vain vähän värejä. Noi kaksi muuta ovatkin sitten ihan eri juttu, kukaan ei mielestäni voi omia itselleen jonkun luontokappaleen, kuten vaikkapa lehden, muotoa, muutenhan tää menisi ihan mahdottomaksi; jos joku on joskus ottanut kuvan koivun lehdestä niin kukaan ei sen jälkeen saa piirtää tai kuvata koivunlehteä."

Osa lukijoista ei myöskään ollut valmis leimaamaan kuoseista mahdollisesti löytyvää yhdennäköisyyttä tahalliseksi kopioinniksi.

"Monissa yhdennäköisyys on niin selvä, että voidaan puhua plagiaatiosta, mutta Heinäpelto-kuvan kohdalla en puhuisi kopioinnista. Totuus on myös se, että nykyään on hyvin vaikeaa keksiä jotain täysin uutta, ja samantyyppisiä ideoita voi ja syntyy yhtaikaisesti ympäri maailmaa ja ympäri maatakin. Ikäviähän tällaiset kopioinnit on eikä niiden selvittäminen aina ihan simppeliä ole."

"Kun tässä hiukan tuota Kuuskajaskaria on katsellut, niin tulee ajatukseen, että ideaa on uusiokäytetty. Mutta onko se tahallista vai jostain mielen nurkkaaan jääneestä lähteestä niin suunnittelija tietää itse vastauksen."

"Ajatelkaa miten paljon maailma tuottaa kaikenlaista visuaalista antia, jotka meidän aivomme rekisteröi intensiivisesti tai vain ohimennen. Mutta kaikki menee aivoihin. Kuka pystyy sanomaan, onko oma tuotos 100 prosenttisesti oma ja kuinka paljon siinä on muualta napattuja, joko tiedostettuja tai tiedostamattomia ideoita. Luova ihminen kulkee nääs aistit avoinna."

Myös kopioväitteitä esittävien motiiveja kyseenalaistettiin.

"Voi voi. Uusin kohu on täysin tuulesta temmattu. Marimekon olisi syytä panna oikeustoimet perättömien syytösten ja herjauksen vuoksi. Muuten ei näistä väitteistä tule loppua."

"Eniten ihmetyttää se, että taiteilijat ovat "haaskalla" kyllä ahkerasti kärkkymässä, kun vähänkin on tilaisuus tulla tunnetuksi. Toki onhan se hyvä keino saada edes hetkeksi tietoisuutta mutta on tässä kyllä jo hiukan huvittaviakin piirteitä, kohta joku taiteilija ilmoittaa ja paheksuu että miksei hänen töitään ole kopioitu ollenkaan."

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat