"Joku sanoi, että tänne olisi tulossa vähän tuulia": Sitten kännykkä hälytti oudosti ja Antti sekä Sanna lapsineen pakenivat Ida-myrskyä kellariin – näin karmeasti naapurustolle kävi

Suomalaisperhe lähetti MTV Uutisille materiaalia tulvivasta ja tornadojen piiskaamasta Philadelphiasta – katso millaisten tuhojen keskellä Yhdysvaltojen itärannikolla eletään 0:52
Video: Sanna Kourula kävi kuvaamassa Ida-myrskyn tuhoja, kun tornadot olivat ohi. Noin 40 tietä oli poikki Kourulan perheen naapuruston tuntumassa.

Suomalaiset Antti ja Sanna Kourula joutuivat perheensä kanssa tornadojen keskelle Pennsylvaniassa kun Ida-myrsky koetteli Yhdysvaltojen itäosia. Pennsylvanian osavaltion yli porhalsi yhteensä seitsemän tornadoa.

Myrskyn edellä oli tyyntä.

– Siitä oli hieman puhetta keskiviikkona aamupäivällä, että tänne saattaisi tulla jonkinlainen myrsky. Joku sanoi, että tänne olisi tulossa vähän tuulia. Mediassa ei puhuttu juuri mitään. Kaikki eivät olleet varautuneet, eikä sitä osattu odottaa, että se olisi noin paha, Sanna kertoo MTV Uutisille.

Kännyköihin tuli hälytys

Iltapäivällä alkoi sade ja perhe havahtui kännyköidensä varoitusääniin. Pihalla lentelivät puutarhakalusteet.

– Kaikkien meidän kännykät alkoivat soimaan, tuli sellainen hälytysääni. Se on valtion järjestelmä, että kännykkään tulee todella outo ja luja hälytysääni, jota en ole ennen kuullut. Sitten tuli tekstiviestit, että tornadovaroitus ja menkää kellareihin tai jos ei ole kellaria, niin oven karmien väliin, Sanna kertoo.

Pahimman myräkän aikana istuttiin kellarissa

Koko perhe säntäsi koirineen talon kellarikerrokseen. "Kellari" amerikkalaisena käsitteenä voi tarkoittaa joko kellaria varastona tai kellarikerrosta, joka on asuttava.

– Täällä meillä päin sillä tarkoitetaan alinta kerrosta, johon sitten menimme. Se on osittain maan alla. Meillä on ihan asuttava kellari ja olimme siellä ihan rauhassa ja katsoimme televisiota. Lapset olivat aivan innoissaan, että laitetaan kumisaappaat ja mennään katsomaan tornadoa, mutta jouduimme toppuuttelemaan, että nyt ei kyllä mennä, Sanna hymähtää.

– Oli vähän epätodellinen olo. Tällä seudulla ei varmaan koskaan ole ollut tornadoa. Myrskyvaroituksia tulee silloin tällöin, mutta tällaista varoitusta ei ole koskaan ennen kännykkään pamahtanut. Tuli sellainen tunne, että onko tässä oikeasti vaaraa vai ei. Pitäisikö pelätä vai ei, Antti tuumii.

Hetken kuluttua katkesivat sähköt.

– Ne olivat poissa parisen tuntia. Hurjaa tuulta kesti noin puolisen tuntia ja sen jälkeen se muuttui normaaliksi myrskytuuleksi. Kellariin kuului tuulen ujellusta ja takoista puski ilmavirtaa sisään. Oli hirveä sade. Vettä tuli vaakatasossa, Sanna kuvailee.

"Pomoni tuttava hukkui autoonsa"

Kourulan perheessä kävi tuuri: Katto ja ikkunat pysyivät paikoillaan. Kauempana tuttavien luona noin 20 kilometrin päässä iskivät pahimmat tornadot ja puita kaatui.

– Yhden tuttavan talosta lähti täysin katto irti, Sanna kertoo.

– Pomoni tuttava oli hukkunut omaan autoonsa, jonka tulva vei, Antti lisää.

Perhe uskaltautui ulos kellarikerroksesta noin kahden tunnin kuluttua.

– Menimme katsomaan heti että kaikki on kunnossa ja ettei missään ole puita kaatunut. Pääsimme loppujen lopuksi todella vähällä. Meillä oli vain tulviva piha ja puutarhan huonekaluja ympäriinsä.

"Monella oli metri vettä kellarissa"

Torstaina puhelimiin pärähti vielä tulvavaroitus ja tuhon laajuutta päiviteltiin vielä perjantainakin.

– Työkavereiden kanssa juttelin ja aika monella oli metrin verran vettä kellarissa, Antti lisää.

Sannalla ja Antilla on mahdollisuus työskennellä etäyhteydellä, eivätkä ulkona muutkaan juuri liikkuneet.

– Kaikki tiesivät, että jos ei tarvitse lähteä, niin älkää lähtekö mihinkään, Sanna sanoo.

– Onneksi meidän ei tarvitse mennä fyysisesti työpaikalle. Ruokakaupat olivat kyllä auki, mutta jos ei tarvinnut, niin kukaan ei lähtenyt mihinkään, Antti lisää.

Arkeen palattiin surkuhupaisan sattumuksen kautta: perhe oli tilannut juuri ennen tornadoa ruokaa, jota ei luonnollisesti voitu myräkän aikana toimittaa. Lähetti oli kuitenkin jättänyt tilauksen jonoon.

– Heti kun pahin hurrikaanivaihe oli ohi, niin lähetti oli ovella ruokien kanssa, Sanna naurahtaa.

Perhe on kokenut paljon, mutta tornadot jättivät jälkeensä hämmentyneen tunnelman.

– Kaikkea on koettu, mutta tornadojen kanssa emme vielä ole joutuneet kasvokkain. Kyllä tämä menee pelottavien tilanteiden top viiteen helposti, Antti lisää.

– Olemme asuneet ulkomailla yli 20 vuotta ja olemme nähneet ja kokeneet yhtä sun toista. Tämä menee niiden erilaisien kokemuksien listalle, että kaikesta selvitään, Sanna toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat