Lukashenka kommentoi Wagner-kapinaa: "Jos Venäjä romahtaa, me jäämme raunioiden alle ja kuolemme kaikki"

Asiantuntija uskoo, ettei Putin pystyy jatkamaan Venäjän hallintaa taivuttuaan Prigozhinille: "Putin on osoittanut heikkoutensa" 1:05
Entinen Yhdysvaltojen Ukraina-erityisedustaja Kurt Volker analysoi Venäjän sekasortoa: Asiantuntija uskoo, ettei Putin voi jatkaa Venäjän johdossa taivuttuaan Prigozhinille.

Valko-Venäjän diktaattori Lukashenka esiintyi eräänlaisena rauhanlähettiläänä viime viikonloppuna.

Juuri ennen kuin Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin käännytti takaisin kohti Moskovaa marssivan kolonnansa, yhtäkkiä kävi ilmi, että Aljaksandr Lukashenka olikin neuvotellut hänen kanssaan – ja väitetysti juuri häneltä Prigozhin hyväksyi tarjouksen Wagnerin perääntymisestä.

Valko-Venäjän valtion omistama uutistoimisto Belta kirjoitti, että neuvottelut Lukashenkan ja Prigozhinin välillä kestivät lauantaina koko päivän. Tuloksena saatiin aikaan sopimukset siitä, että verilöylyä ei saa aiheuttaa Venäjän alueella. Prigozhin hyväksyi Lukashenkan ehdotuksen Wagnerin etenemisen pysäyttämisestä Venäjän alueella.

– Pöydällä oli hyvä vaihtoehto tilanteen ratkaisemiseksi, jossa Wagnerin taistelijoille annettiin turvatakuut, Valko-Venäjän presidentin lehdistöpalvelu tiedotti viikonloppuna.

Paha länsi johtaa harhaan

Tänään Lukashenka kommentoi viikonlopun Wagner-kapinaa. Hänen mukaansa uuden maailmanlaajuisen konfliktin uhka ei ole koskaan ollut yhtä lähellä kuin nyt. 

– Jälleen kerran maamme, koko alueemme, yritetään räjäyttää ja hämmentää ihmisiä. Yritetään kaikin keinoin lietsoa tilannetta ja pakottaa meidät heidän sääntöihinsä, heidän järjestykseensä. Järjestykseen, jossa ei enää ole meidän maatamme eikä meidän kansaamme, Lukashenka sanoi Beltan mukaan viitaten Wagnerin lietsomaan sekasortoon.

Lukashenkan mielestä länsi johtaa Valko-Venäjää harhaan todellisista suunnitelmistaan ja aikeistaan. Valko-Venäjä yrittää diktaattorin mukaan ratkaista tilanne rauhanomaisin neuvotteluin, mutta sitä kutsutaan lännessä "diplomaattiseksi jäljittelyksi". Tämän 'jäljittelyn' hintana on satojatuhansia ihmishenkiä.

"Kuolemme kaikki"

Hyvin sekavalta vaikuttavassa puheessaan Lukashenka sanoi, ettei ole mikään sankari tässä kapinan ratkaisemisessa. Myöskään Venäjän presidentistä Vladimir Putinista tai Wagnerin johtajasta Prigozhinista ei kannata hänen mielestään tehdä sankaria.

– Koska me emme huomanneet tätä tilannetta, ja sitten luulimme, että se hälvenisi, mutta niin ei käynyt. Tässä tapahtumaketjussa ei ole sankareita.

Lukashenka myös väläytti visionsa siitä, mitä tapahtuu, jos Venäjä kaatuu.

– Minun kantani on, että jos Venäjä romahtaa, me jäämme raunioiden alle ja kuolemme kaikki.

Lue myös:

    Uusimmat