Löytyykö sinulta kotoa kuormalavoja tai johtokeloja? Eivät kuulu sisätiloihin

Ole tarkkana vanhan puutavaran kanssa.

Kun vanhaa puutavaraa ottaa uusiokäyttöön, tulee myös ihmisten kemikaalialtistumisen näkökulma huomioida.

– Jos ei ole varma tuotteen puuaineksen mahdollisesta kemikaalikäsittelystä (kyllästetty puu), hyvä nyrkkisääntö on, että alun perin ulkokäyttöön tarkoitettu puutavara kannattaa pitääkin ulkokäytössä, ylitarkastaja Kaarina Repo sanoo.

Vanhat johtokelat ja kuormalavat ovat nykyään suosittuja sisustuselementtejä. Koska kyseiset tuotteet on suunniteltu kestämään työmailla ankarissakin olosuhteissa, on kuormalavoissa ja johtokeloissa saatettu käyttää lahoamisenestoaineita.

Tarkkaa tietoa mahdollisesti käytetyistä aineista ei ole. Niinpä Tukes ei suosittele tuomaan kyseisiä esineitä sellaisenaan huonekaluiksi sisäkäyttöön. Jos kuormalavoja tai keloja halutaan sisustuksessa käyttää, kannattaa ne aina pinnoittaa maalaamalla tai lakkaamalla. Näin mahdolliset haitalliset aineet eivät käytössä tule kosketuksiin ihon kanssa.

Vanhoista sähköpylväistä taas on rakennettu muun muassa saunoja ja pihan pengerryksiä. Ennen sähköpylväiden kyllästämisessä käytettiin arseenia ja kreosoottia (kivihiilitervaa) käytetään edelleen. Molemmilla kemikaaleilla on todettu haittavaikutuksia ihmisen terveydelle. Näiden haitallisten kyllästeaineiden takia vanhoja sähköpylväitä tai ratapölkkyjä ei saa käyttää rakentamiseen tai tuoda kotipihalle minkäänlaiseen uusiokäyttöön. 

Kyllästetystä puusta on nikkaroitu kaivon kansia. Kyllästeiden terveydelle haitalliset kyllästeaineet liukenevat sateen mukana puusta vähitellen kaivon veteen, joten tällainen käyttö ei ole suositeltavaa.

Saunan polttopuuksi tai grillauskäyttöön rakentamisesta ylijäänyt kestopuumateriaali ei kelpaa, sillä savu sisältää terveydelle haitallisia aineita.

Lasten leikkikaluiksi ylijäämäpalat eivät terveysriskiensä takia myöskään sovi.

Jätepuu tulee hävittää paikkakuntakohtaisten, vaaralliselle jätteelle annettujen jätteenkäsittelyohjeiden mukaisesti.

Lähde: Tukes

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja