Mainos

Louhi ja Linja lähtivät Pohjanlahdelle - öljylautan odotetaan saapuvan Suomeen

Suomesta on lähtenyt kaksi öljyntorjunta-alusta Pohjanlahdelle Ruotsissa sattuneen mäntyöljyvuodon takia. Louhi lähti Kirkkonummen Upinniemestä puolenpäivän aikaan ja Linja Uudestakaupungista hieman myöhemmin. Suomeen öljylautan arvioidaan saapuvan maanantaina.

Suomen ympäristökeskus Syke kertoo, että molemmat alukset ovat Ahvenanmaan pohjoispuolella sunnuntaina puolenpäivän aikaan.

– Laivojen tavoitteena on hyökätä öljyä vastaan, kuvailee tarkastaja Uljas Hietapakka Suomen ympäristökeskuksesta.

Vaihtelevien tuulten takia lautan kulkureittiä ei voi vielä täysin ennustaa, mutta epäsuotuisten tuulten myötä se saattaa Hietapakan mukaan ajautua jonnekin Rauman ja Vaasan välille.

Ympäristökeskuksen mukaan meressä on vielä noin 600 kuutiometriä mäntyöljyä, joka on toistaiseksi Ruotsin puolella noin 50 kilometriä Söderhamnista koilliseen. Voimakkaan tuulen takia vajaat kaksi kilometriä pitkä ja 600 metriä leveä öljylautta kulkeutuu kohti Suomea.

Ennusteiden mukaan tuulen suunta vaihtelee, minkä takia lautan tarkkaa kulkeutumisreittiä ei voida vielä määrittää.

Neljännes kerätty pois merestä

Kolme ruotsalaista öljyntorjunta-alusta on keräämässä mäntyöljyä. Alun perin 800 kuutiometrin öljyvuodosta noin neljännes on saatu kerättyä. Ruotsi on kuluneella viikolla tiedustellut Suomen öljyntorjunta-apua, mutta ei ole pyytänyt sitä virallisesti.

Öljy pyritään keräämään merellä. Sääolosuhteet ovat ennusteen mukaan niin vaikeat, että suomalaiset öljyntorjunta-alukset saattavat joutua odottamaan torjuntatöiden aloittamista.

– Öljyntorjunta-aluksista Louhi pystyy kohtalaisessakin myrskyssä keräämään erittäin liukasta ja notkeaa mäntyöljyä, joka tarttuu hyvin öljynkeruuharjoihin, ympäristökeskuksesta sanotaan.

Myös valvontakone Turusta lähtee tarkastuslennolle huomenna aamupäivällä.

Mäntyöljyä pääsi mereen Söderhamnissa sijaitsevasta Arizona Chemicalsin tehdassäiliöstä alkuviikolla. Mäntyöljy on puunjalostuksen sivutuote. Se on myrkyllistä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.