Lotta Harala kärsii EM-kisojen epäkohdasta – Reetta Hurske sen sijaan hyötyy isosti: "Olisi ollut reilua"

Yleisurheilun EM-kisoissa alle 800 metrin matkojen 12 tilastojen parasta pääsevät suoraan välieriin, mikä asettaa urheilijat eriarvoiseen asemaan.

Suomalaisittain tilanne on kaksijakoinen. 100 metrin aidoissa Reetta Hurske on tilastojen yhdeksännellä sijallaan mukana välierissä, kun taas Lotta Harala on niukasti ulkona 12 parhaan joukosta. Haralan sijoitus on 14. ja sen takia hän joutuu juoksemaan pika-aitojen alkuerissä.

Harala ei juokse alkueriä vastahakoisesti, itse asiassa tilanne on jopa päinvastoin, mutta koko järjestelmä on hänen mielestään epäreilu.

– Ylipäätään minun mielestäni arvokisahenkeen kuuluu se, että huolimatta entisistä saavutuksista ja meriiteistä tänne tultaisiin niin, että kaikki olisivat samalla viivalla. Siten, että kaikki juoksemalla ansaitsisivat paikkansa välieriin ja finaaliin, Harala sanoo.

Reetta Hurske on samoilla linjoilla, vaikka tilanne hänen osaltaan onkin päinvastainen.

– Minun mielestäni kaikkien olisi ollut hyvä juosta alkuerät. Se olisi ollut kaikista reiluinta, Hurske toteaa.

– Se on aamukisa, ja siinä on mahdollisuus kompastua ihan mihin aitaan vaan tai varastaa. Mun mielestä olisi ollut reilua kaikkien käydä kaikki kolme vaihetta.

Hurske on kuitenkin tyytyväinen vallitsevaan tilanteeseen, vaikka asia onkin SE-naisen mielestä hieman kaksijakoinen.

– Jos olisi ollut vaihtoehtona juosta alkuerät tai siirtyä suoraan välieriin, olisin ehkä valinnut ehkä jälkimmäisen, epäonnistumismahdollisuuden vuoksi.

Myös Harala on mielissään vallitsevasta tilanteesta, kuten itsevarman urheilijan tässä vaiheessa onkin hyvä olla.

– Tässä tilanteessa, jossa nyt olen, tykkään siitä, että juoksen alkuerät, koska parhaassa tapauksessa se voi tuoda vapautuneisuutta ja luottamusta tekemiseen, Harala pohtii.

Tilanne on kuitenkin kisoissa mukana olevista urheilijoista tilastoissa sijalla 14 olevan Haralan mielestä jossain määrin epäreilu.

– Lähtökohtaisesti en ole sitä mietlä, että tämä on arvokisahenkinen.

– Mehukasta olisi ollut, että kaikki olisi juosseet alkuerät klo 10.10 , koska aamujuoksut ovat aina kaikille haastava paikka. Siellä olisi voinut top 12 -urheilijoista osa jäädä alkueriin, jolloin välierissä olisi mehukkaampi tilanne kaikille.

Lotta Harala juoksee kisojen avauspäivänä perjantaina 100 metrin aitajuoksun alkuerissä. Reetta Hurske pääsee irti välierissä lauantaina illalla kello 21.12.

Lue myös:

    Uusimmat