Loppukesällä istutetaan piha valmiiksi

Alkukesän kylmyydessä ja keskikesän helteissä jäivät istutustyöt monelta innokkaaltakin puutarhaharrastajalta tekemättä. Pihan rakentamista ei kuitenkaan tarvitse lykätä ensi vuoteen. Puiden, pensaiden ja perennojen astiataimia voi istuttaa koko loppukesän ja syksyn aina maan jäätymiseen asti.

Kesä- ja syysistutuksissa käytetään astiataimien lisäksi paakkutaimia. Molemmat ovat valmiiksi juurtuneet kasvualustaansa ja jatkavat häiriintymättä kasvuaan istutuksen jälkeen. Sateet ovat kastelleet maan, joten loppukesän lämmössä taimet kasvavat vauhdikkaasti. Kesällä ja syksyllä pihanhoitoon on myös enemmän aikaa kuin lyhyen kevään aikana. Kevätkiireitä voi helpottaa siirtämällä kesään tai syksyyn ainakin ne istuttamiset, jotka voi tehdä yhtä hyvin myös silloin.

Pihan tulevaa ulkonäköä ajatellessa kannattaa muistaa, että tämän kesän ja syksyn istutukset lähtevät ensi keväänä nopeammin kasvuun kuin samana keväänä istutetut taimet. Tuuheista ja kasvussa olevista astiataimista saadaan pihaan myös nopeasti näyttäviä kasviryhmiä jo täksi syksyksi.

Runsas valikoima ja helppo valinta

Astiataimia viljellään useimmissa taimitarhoissa. Ne valmistuvat myyntikokoisiksi yleensä jo heinäkuun puolella. Juuri nyt valikoima on runsaimmillaan. Puutarhamyymälöistä kannattaakin etsiä sellaisia kasveja, jotka olivat keväällä loppuneet. Esimerkiksi perennoja on tarjolla runsaasti.

Kukkaloiston loihtiminen onnistuu hyvin, sillä ruukuissa kasvatettuja perennoja voi turvallisin mielin istuttaa melkeinpä koska tahansa. Tosin saviperäisillä mailla on huolehdittava siitä, että taimet ehtivät juurtua kasvualustaansa ennen talven tuloa. Silloin routa ei pääse nostelemaan niitä ylös.

Koska astiataimet ovat ostohetkellä täydessä kasvussa, niiden tulevastakin ulkonäöstä saa helposti oikean kuvan. Kasvutapa, lehdistö ja joskus jopa kukinta ovat nähtävissä. Tämä helpottaa kasvivalintaa ja pihan kasviryhmien suunnittelua.

Näin onnistut

Astiataimien istutuksessa perustustyöt tehdään samalla tavoin kuin perinteisessä kevätistutuksessa. Istutuskuoppien maa parannetaan huolellisesti. Peruslannoitukseen käytetään niukkatyppisiä tai typettömiä lannoitteita. Riittävästä kastelusta huolehditaan, sillä loppukesällä ja syksylläkin voi joskus olla yllättävän pitkiä kuivia kausia. Kosteassa maassa taimi juurtuu hyvin.

Astiataimia ei tarvitse istutuksen yhteydessä leikata. Jos juuret ovat kiertyneet astian pohjalle, niitä kannattaa levitellä, jotta ne tunkeutuisivat mahdollisimman laajalle multaan.

Syksyn istutusviikot käynnistymässä

Koska puutarhaharrastajat unohtavat helposti syysistutuksen edut, on asian tiimoilta alettu järjestää vuosittain Syksyn istutusviikot -nimellä kulkeva syysistutusten eduista kertova tapahtuma. Istutusviikot käynnistyvät syyskuun alusta. Jo nyt asiaan voi käydä tutustumassa esimerkiksi internetissä osoitteessa www.puutarhaliitto.fi/taimi.html.
Lähde: Puutarhaliiton tiedotuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat