Lokakuu alkaa lämpimänä – syyslomien aikaan tilanne kuitenkin muuttuu

2:31
Meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo loppuviikon sään.

Lokakuu alkaa vuodenaikaan nähden lämpimänä, mutta sateisena. Tilanne kuitenkin muuttuu syyslomien alkaessa, kertoo Foreca blogissaan. 

Tällä viikolla sää on selvästi vuodenajan keskiarvoa lämpimämpää, vaikka sateista. Viikon keskilämpötila on 2–4 astetta korkeampi kuin yleensä tähän aikaan vuodesta. Suurin poikkeama keskilämpötilaan nähden on maan länsiosassa.

Päivälämpötilat ovat lämpimimmillään etelässä 11–14 asteen tuntumassa ja aluksi Lapissakin 10 asteessa. Lapissa sää jäähtyy kuitenkin selvästi viikon edetessä.

Ensimmäisellä syyslomaviikolla viilenee

Ensi viikon eli ensimmäisen syyslomaviikon aikana ilmavirtaukset saattavat ennusteiden mukaan kääntyä pohjoisen puolelle, ja viikko kokonaisuutena on kuukausiennusteessa korkeintaan vuodenajan keskiarvojen tasolla, jopa niitä viileämpi.

Tilastojen mukaan lokakuun alussa päivälämpötilat ovat maan eteläosassa 10–12 asteessa, kuun puolivälissä 8–10 asteessa ja kuun lopulla 4–8 asteessa.

Maan keskivaiheilla kuun alussa keskimääräinen päivälämpötila on 8–10 astetta, kuun puolivälissä 4-8 astetta ja kuun lopulla 0–4 astetta.

Meri-Lapissa lämpötilakeskiarvot ovat maan keskiosan tasoa. Muualla Lapissa keskimääräisen lokakuun alussa on päivisin 4–8 astetta, lokakuun puolivälissä 0–4 astetta ja kuun lopulla -2...+2 astetta.

Syyslomaviikoilla eli 11.10., 18.10. ja 25.10. alkavilla viikoilla sademäärät ovat Suomessa kuukausiennusteen mukaan vuodenajan keskiarvon tuntumassa tai korkeintaan hieman sitä runsaampia. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja