Loinen ripustautui piilolinssin taakse, naisen silmä sokeutui – älä unohda näitä hygieniaohjeita!

1:19

Irlantilainen nainen menetti näkönsä vasemmasta silmästään sarveiskalvon tuhonneen loisen vuoksi, kertovat Irish Mirror sekä Dublin Live.

Videolla kymmenen jännittävää faktaa väreistä.

Irlantilainen Suzanne Dunne menetti näkönsä vasemmasta silmästään loisen ripustauduttua piilolinssin taakse ja syötyään sieltä tiensä läpi sarveiskalvon.

Akantameba-lajin alkueläin oli päässyt piilolinssin taakse Suzannen ollessa suihkussa. Eurooppaa, näkökulmasta riippuen, hellineet tai piinanneet helteet ovat tehneet Irlannin vedestä otollisen lämpöistä loisille.


Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Akantamebat ovat alkueläimiä, joita voi esiintyä niin maassa, järvissä, uima-altaissa, kylpytynnyreissä kuin jopa juomavedessä. Niiden aiheuttama akantamebakeratiitti voi aiheuttaa pahimmillaan näön menetystä. Piilolinssien käyttö sekä heikentynyt immuunijärjestelmä yhdistettynä saastuneelle vedelle altistumiseen lisää akantamebakeratiinin riskiä.

Nopea hoitoon hakeutuminen parantaa ennustetta. Tavallisimpia oireita ovat voimakas kipu, muutamassa päivässä sumentunut näkö, valonarkuus sekä silmän lisääntynyt punoitus, vuotaminen ja ärtyneisyys.

Lähde: Duodecim, Cooper Vision

Näkö meni keskellä yötä 

Sairaanhoitajana työskentelevä Suzanne kertoo irlantilaisviestimille huomanneensa sokeutumisensa keskellä yötä.

– Menin nukkumaan kello 19.30 illalla. Heräsin yhdeltä yöllä sokeana, Suzanne kertoo.

– Näköni oli mennyt, täysin mennyt. Kaikki oli mustaa.

Suzannen aviomies Paul soitti paikalle ambulanssin, ja näkönsä menettänyt nainen lähti sairaalaan. Siellä hän vietti seuraavat 16 päivää.

Suzanne ei ole varma, pystyykö hän enää ikinä näkemään vasemmalla silmällään. Varmaa on, ettei näkökyky palaudu täysin entiselleen.

Sokeita ymmärtää nyt paremmin 

Vasemman silmän sokeutuminen on saanut Suzannen niin sanotusti näkemään asiat uudesta kulmasta. Hän itse työskentelee sokeiden lasten kanssa, mutta on unohtanut kertoa heille liikkeistään.

– Ihmisten olisi sanottava jotain mennessään huoneeseen, jossa on sokea ihminen. Sano esimerkiksi, kuka olet. Tämä on saanut minut ymmärtämään asioita uudella tavalla, Suzanne sanoo.

Hyvä hygienia pitää loiset loitolla 

Piilolinssien käyttäjä voi pienentää omaa akantamebakeratiitti-riskiään noudattamalla seuraavia Cooper Visionin jakamia hygieniaohjeistuksia:

  • Puhdista (kesto)linssi ”hankaa ja huuhtele” -menetelmällä
  • Vaihda kotelo vähintään joka kolmas kuukausi
  • Käytä aina uutta linssinestettä – älä koskaan sekoita vanhaa ja uutta nestettä
  • Noudata aina optikon antamia piilolinssien hoito-ohjeita
  • Vältä suihkussa käymistä piilolinssien kanssa

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja