VIDEO: He ovat ehdolla Suuren Journalistipalkinnon 2014 saajiksi – katso lista

Suuren Journalistipalkinto 2014 -ehdokkaat julkistetaan parhaillaan suorassa lähetyksessä.

Palkinto jaetaan neljässä palkintokategoriassa: Vuoden juttu, Vuoden journalistinen teko, tämän vuoden uutuuskategoriassa Vuoden kirja sekä Vuoden journalisti.

Palkintolautakunta on valinnut saamistaan ehdotuksista kolme voittajaehdokasta kuhunkin kategoriaan.

Vuoden juttu

Palkintoa vuoden jutusta tavoittelee kolme ehdokasta. 

Jari Lindholm, Suomen Kuvalehti: Sairaala/”Minulla ei ole ebolaa - pelkkä ajatuskin on naurettava”.

Palkintolautakunnan mukaan ”Jari Lindholmin juttu ”Sairaala” on ainutlaatuinen ja eleettömyydessään karmivan intensiivinen reportaasi Sierra Leonesta, keskeltä pahinta ebola-epidemiaa. Juttu kertoo Punaisen Ristin kenttäsairaalan työstä äärimmäisissä oloissa sairastuneiden, kuolevien ja kuolleiden keskellä. Toimittaja antautui hengenvaaraan käymällä havainnoimassa, kuvaamassa ja haastattelemassa 
sairaalan kaikilla osastoilla. Jatkojutussa Lindholm kuvaa vaikuttavasti sitä, miltä tuntuu kun ei ole varma onko saanut tartunnan vai ei.”

Tuukka Temonen: Presidentintekijät

Tuukka Temosen dokumenttielokuva on kuvaus presidentti Sauli Niinistön vaalikampanjasta ja politiikan taustavaikuttajista. Palkintolautakunnan mukaan ”se on ainutlaatuinen kurkistus vaalityön ytimeen, uutisten taustoihin ja julkisuudenhallinnan ammattilaisten maailmaan.  Dokumentin suoruus ja realistisuus ärsytti elokuvan kohteita, mutta koukuttaa politiikan julkisivun taustasta kiinnostuneita katsojia.”

Tuomas Muraja, Image: Yhden miehen sota

Palkintolautakunnan perustelut ovat seuraavat: ”Suomessa on yli 40.000 entistä rauhanturvaajaa. Tuomas Muraja käsittelee koskettavan yksilötarinan kautta näiden tämän päivän sotaveteraanien asemaa ja traumoja. Juttu kertoo entisestä rauhanturvaajasta, joka ei tahdo sopeutua arkeen sotakokemusten jälkeen. Entisenä rauhanturvaajana Muraja eläytyy hienosti päähenkilön tuskaan ja selviytymiseen.”

Vuoden journalistinen teko

Vuoden journalistisesta teosta on ehdolla kolme työryhmää. 

Mikko Salo ja työryhmä Tuomas Muraja, Taru Taipale, Jussi Salmio ja Jukka Rautanen*: Faktabaari

Palkintolautakunnan perusteluissa kerrotaan, että ”Faktabaari on verkossa toimiva, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu. Se on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kansalaispalvelu, jota toimitetaan vapaaehtoisvoimin. Palvelun tavoitteena on varmistaa, että tärkeitä yhteiskunnallisia keskusteluja käytäisiin paikkaansa pitävien tietojen pohjalta. Ensimmäisenä kohteena olivat viime kevään EU:n parlamenttivaalit, joiden yhteydessä palvelu korjasi kymmeniä julkisuudessa esiintyneitä virheellisiä tietoja ja väitteitä.”

Anne Ali-Hokka, Oili Orispää ja työryhmä Annukka Roininen, Mikko Hynninen, Tiina Merikanto, Yle/A-studio: Hoivakoti kuntoon

Hoivakoti kuntoon -sarjassa seurattiin syksyn ajan, miten arki mullistui Someron Tervaskannon hoivakodissa. Palkintolautakunnan mukaan ”monikanavaisesti toteutettu kokonaisuus on aktivoinut katsojia - vanhustyön ammattilaisia ja alan opiskelijoita, ikääntyneitä ja heidän läheisiään - osallistumaan keskusteluun ja toteuttamaan parannusideoita. Sarja osoitti, että palvelutalosta on mahdollista tehdä parempi paikka vanhuksille ja että työtekijät voivat tehdä oman työnsä toisella tavalla. Perinteisesti journalismi osoittaa epäkohtia, nyt etsittiin ja löydettiin myös ratkaisuja.”

Anu Nousiainen ja työryhmä Jarmo Lundgren, Uolevi Holmberg, Boris Stefanov ja Esa Mäkinen, Helsingin Sanomat: Syvällä - sukellus norjalaiseen luolaan

Palkintolautakunnan mukaan ”Syvällä on erinomaista tekstiä, sukeltajien kuvamateriaalia ja digitaalisen viestinnän mahdollisuuksia yhdistävä ainutlaatuinen kokonaisuus Norjassa menehtyneiden suomalaisten hyytävästä sukelluksesta. Anu Nousiainen kirjoitti sukeltajien tarinan ja datadeski teki siitä verkkoon selkäpiitä karmivan toteutuksen. Yhdistelmästä syntyi maailmanluokan interaktiivista tarinankerrontaa.”

Vuoden kirja

Uudessa kategoriassa vuoden kirjan tittelistä kilpailee kolme teosta. 

Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset, Teos

Perustelut: ”Epäsovinnainen,  lajityypeistä irtautuva vaellusromaani, hitaan sivistyksen ja humanismin mahtipontinen ylistys.  Kahden puheliaan miehen souturetkellä tyhmistymistä vastaan avautuu kuva ihmisestä ja koko Suomesta, avautuu maapallon tila ja tulevaisuus.”

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys, WSOY

Perustelut: ”Vaikuttava, myötäelävä sukutarina ulkopuolisuuden ja kelpaamattomuuden kokemuksista, vaikeudesta tulla erilaisena hyväksytyksi. Lukijan oivalluksille tilaa jättävä kuvaus ihmisarvon rakentamisesta keskellä ankaran yhteisön ja puhumattomuuden paineita.”

Ville Hänninen ja Jussi Karjalainen: Sarjatulta! Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat, Jalava

Perustelut: ”Historian, sarjakuvan ja kuvataiteen yhdistävä ainutlaatuinen kavalkadi näyttää kuvan ja sanan liiton kaikkina aikoina toimivan tehon ja voiman. Suomen 1939-45 sotien monimuotoinen viihde- ja propagandakoneisto piirtäjien silmin nähtynä. ”

Vuoden journalisti

Vuoden journalistiksi on ehdolla kolme kovaa journalistia.

Minna Knus-Galán, Yle/MOT

Perustelut: ”Minna Knus-Galán on Suomen johtavia kansainvälisen tutkivan journalismin tekijöitä. Hänen jutuissaan yhdistyvät vankka taustatutkimus, taitavat haastattelut ja moderni TV-kerronta. Ohjelmassa ”Veroista viis - Luxemburg fiksaa” hän kertoo kansainvälisen verokilpailun vaikutuksista Suomeen konkreettisesti ja ymmärrettävästi. Ohjelma on osa Lux Leaks ¬-projektia, jossa yli 80 toimittajaa ympäri maailmaa avusti toisiaan ennen näkemättömällä tavalla tuhansien salaisten luxemburgilaisten veroasiakirjojen tutkimisessa.”

Ulla Appelsin, Ilta-Sanomat

Perustelut: ”Päätoimittaja Ulla Appelsin ottaa kolumneissaan rohkeasti kantaa. Hän ei kunnioita vakiintuneita ajattelutapoja eikä pelkää arkojakaan aiheita, vaan kertoo kaunistelematta mitä ajattelee. Appelsinin tekstit sytyttävät usein niin samaa mieltä olevat kuin erimielisetkin kiihkeään keskusteluun kahvipöydissä ja sosiaalisessa mediassa. Appelsin pitää aktiivisesti yhteyttä lukijoihinsa myös Twitterissä.”

Heikki Aittokoski, Helsingin Sanomat

Perustelut: ”Heikki Aittokoski on taitava, sivistynyt, työteliäs ja monipuolinen toimittaja, joka tarkastelee maailmaa persoonallisella ja helposti tunnistettavalla tavalla. Hänen juttunsa avaavat henkilökohtaisen ja samaan aikaan yleisen näkökulman kansainvälisiin tapahtumiin ja niiden taustoihin. Kirjoittajana profiloitunut Aittokoski aloitti syksyllä myös televisiokeskustelijana HSTV:ssä.”

Lopulliset valinnat suorassa gaalassa

Suuri Journalistipalkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001. Palkinnolla tuetaan ja edistetään hyvää journalismia. Kirjan vuoden 2015 kunniaksi jaetaan myös palkinto Vuoden kirjalle. Se annetaan teokselle, joka avaa uusia näköaloja, lisää lukijoiden ymmärrystä toisia ihmisiä ja elämän eri ilmiöitä kohtaan sekä auttaa hahmottamaan maailmaa, jossa elämme.

Palkintolautakuntaan kuuluvat Aamulehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen, Savon Sanomien vastaava päätoimittaja Jari Tourunen, Yleisradion journalististen standardien ja etiikan päällikkö Riitta Pihlajamäki, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus Vesa-Pekka Koljonen, Kotilieden päätoimittaja Leeni Peltonen, Gummerus Kustannuksen hallituksen puheenjohtaja, kolumnisti ja journalisti Pekka Seppänen, Bonnier Booksin kustantaja ja neuvonantaja Leena Majander-Reenpää, media-alan yrittäjä ja toimittaja Paula Salovaara, palkintolautakunnan sihteeri, Helsingin yliopiston lehtori Tuomo Mörä, sekä palkintolautakunnan puheenjohtaja MTV:n vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Lopulliset valinnat Suuren Journalistipalkinnon 2014 saajiksi julkistetaan MTV3-kanavalla keskiviikkona 11.3.2015 kello 20 alkavassa suorassa gaalalähetyksessä.

*Lisäys 12.2. klo 14:28: Lisätty Jukka Rautanen työryhmään

Lue myös:

    Uusimmat