Video: Oppositio iski hallitusta heti kovaa palkoista ja sunnuntailisistä

MTV Uutiset seuraa eduskunnan kyselytuntia tänään klo 16 alkaen ja näyttää sen myös suorana verkkosivuillaan.

Kyselytunti alkoi räiskyvästi, kun SDP:n kansanedustaja Antti Lindtman tivasi työministeri Jari Lindströmiltä (PS), miksi hallitus haluaa kutistaa pienituloisten nuorien ravintolatyöntekijöiden tuloja ja piikitteli Perussuomalaisten ministeriä puolueen vaalimainoslauseesta Sitä saa, mitä tilaa.   

Lindström vastasti, että kyseessä on hallitusohjelma, ei puolueohjelma. Lindströmin mukaan nyt on tehtävä ikäviä päätöksiä ja rakenteellisia muutoksia.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki tivasi hallitukselta, miksi se ei puutu jättiosinkoihin ja veroparatiiseihin, ovatko palkkakustannukset Suomessa suuremmat kuin vertailumaissa Saksassa ja Ruotsissa. Hän myös kysyi ulkoministeri Timo Soinilta (PS), miksi hänen aiemmin pyhänä pitämänsä sunnuntailisät eivät sitä enää ole. 

– Minulla on erilainen käsitys siitä, mikä on pyhää. Pyhää ei ole se, että sanat syödään. 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi vastauksessaan, että kilpailukyky koostuu monetsa osasta. 

– Olemme jääneet Saksasta, Ruotsista ja Tanskasta monella mittarilla noin 15 prosenttia jälkeen, nimenomaan hintakilpailukyvyssä.

SDP:n puoluejohtaja Antti Rinne ryöpytti, että hallitus on asettunut työnantajajärjestöjen asemaan puuttumalla muun muassa sunnuntai- ja sairausajan palkkaan. 

– Miten meinaatte saada Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan neuvottelupöytään työmarkkinajärjestöjen palkansaajapuolen kanssa tilanteessa, jossa hallitus antaa suojaa Elinkeinoelämän keskusliiton tavoittelle.

Sipilä muistutti vastauksessaan, että suunniteltu muutosturvapaketti on pakottava työnantajille. 

– Ei suinkaan hallitus ole työnantajien edustaja, vaan Suomen edustaja. Suomi tarvitsee tämän paketin yhtenä osana kokonaisuutta. 

Oppositio ruotii parhaillaan pääministerin eilistä televisiopuhetta ja hallituksen ajamia työehtojen heikennyksistä. 

Paikalla on valtioneuvoston mukaan 13 ministeriä, mukaan lukien pääministeri Sipilä. Ainoastaan maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ei ole valtioneuvoston mukaan paikalla vastaamassa kysymyksiin.

Lue myös:

    Uusimmat