Mainos

Video: Kuolinkellot soittavat sodan lapsille ympäri Suomen – "Aika monet hautajaiset toteutuu"

Kymmenissä seurakunnissa on soitettu iltapäivällä kirkonkelloja Syyrian Aleppon pommitusten uhreille.

Helsinkiläinen Kallion seurakunta aloitti kellojen soiton eilen, ja nyt kampanjaan on liittynyt jo yli 125 seurakuntaa eri puolilta Suomea. 

Kampanjan isä, Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo kertoo, että kampanjan tarkoituksena on saattaa Aleppon pommitusten keskellä elävien tilanne laajempaan huomioon.

– Ajattelen, että Aleppo on jollain tavalla symboli. Ensinnäkin tiedämme mitä siellä tapahtuu. Tunnemme, että se on väärin ja samanaikaisesti meidän tekee mieli nostaa kädet ylös. Tajuamme, että tätä [tilannetta] ei ihan hetkessä ratkaista. Se on aika lohduton juttu ja siinä mielessä asia, jolle haluamme huomiota.

Kampanjaan osallistuvissa seurakunnissa kirkkojen torneista soitetaan niin sanottu saattosoitto.

– Kirkonkellojen soitto yleisesti on herätys tai kutsu, mutta toisaalta saattokello on luonteeltaan vielä sopivampi ja erityisempi tähän. Saattokelloja soitetaan silloin kun ruumista kannetaan kirkosta ulos tai kappelista avoimeen hautaan. Ajattelen että tälläkin hetkellä aika monet hautajaiset ja saattokellojen soitot Aleppossa toteutuu.

"Jos nyt ei soiteta, koska pitäisi?"

Laajasalo kertoo saaneensa kampanjasta lähes poikkeuksetta hyvää palautetta.

– Hiljaista ja hyvää palautetta. Ja se tarkoittaa sitä, ihmiset ovat jotenkin saaneet kiinni siitä lohduttomuudesta - myös siitä omasta lohduttomuudestaan. Se, että tietää, tajuaa ja tuntee, mutta ei silti kykene ikään kuin tekemään mitään.

Kampanja on kuitenkin herättänyt Laajasalon mukaan myös kysymyksiä siitä, miksi ainoastaan Aleppon uhrien kärsimys valikoitui kampanjan teemaksi.

– Tämä ei ole kannanotto sen puolesta, etteikö maailmassa murheita olisi, eikä tällä tahdota vähätellä muuta surua, mitä aivan varmasti on, Laajasalo vastaa

– Kun katsoo rauniokasoja ja betonista löytyviä kuolleita vauvoja ja lapsia, niin jos nyt ei soiteta kelloja, koska pitäisi soittaa? hän jatkaa.

Kellojen soittoa on tarkoitus jatkaa puolentoista viikon ajan. Useissa kirkoissa kelloja soitetaan Kallion kirkon tavoin kello 17. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.