Mainos

Eduskunta keskustelee alkoholilaista – "Esitys on skitsofreninen"

Eduskunnassa on keskusteltu ehdotuksesta uudeksi alkoholilaiksi. Keskustelu eduskuntasalissa oli asiallista, ja kipinöitä lenteli yllättävän vähän, kertoo käsittelyä seurannut MTV Uutisten toimittaja Jouni Sipilä.

Ruokakaupassa myytävien juomien sallituksi enimmäispitoisuudeksi esitetään 5,5:tä prosenttia. Uudistus sallisi näin ollen kaupoissa A-oluet, nykyistä vahvemmat siiderit ja väkevistä alkoholijuomista valmistetut long drink -juomat.

15.59Annika Saarikko (kesk): Nuorten juomisen vähenemisestä voimme olla iloisa. On havaittavissa, että nuorten aikuisten ja aikuisten ikäluokissa juominen ei ole vähentynyt. Ikäihmisten juominen yleistyy. Viro on tiukentamassa alkoholipolitiikkaansa. 

15.55Jukka Kopra (kok): Viime vuonna kauppojen aukioloa vapautettiin, saatavuus parani mutta alkoholin myynti ei kasvanut. Vain matkustajatuonti kasvoi. 

15.53Eeva-Johanna Eloranta (sd): Yksikin alkoholiriippuvainen olisi minusta liikaa. Pienpanimot joutuvat ahtaalle koska eivät pärjää vähittäiskapoissa kansainvälisessä hintakilpailussa. 

15.52Anders Adlercreutz (r): En kaipaa muutoksia kauppoihin. Onko suomalaisilla joku geeni, joka tekee alkoholista meille tosi vaikean asian? En usko tähän. 

15.49Juho Eerola (ps): Tutkittu tieto kertoo, että nuorison alkoholinkäyttö on vähentynyt eduskunnan päätöksistä riippumatta. Oma sukupolveni ei ole yhtä fiksua kuin nuoriso. 

15.48Krista Mikkonen (vihr): Myynnin salliminen pienpanimoille on hyvä asia. 

15.47 Sirkka-Liisa Anttila (kesk): THL:n mukaan kansalaisista 60-65 prosenttia kannattaa tiukempaa alkoholipolitiikkaa. 

15.46Sari Tanus (kd): Politiikan eri osa-alueet eivät saa olla ristiriidassa keskenään. Esitys purkaa byrokratiaa mutta miten parantaa kansalaisten terveyttä?

15.42Anneli Saarikko (kesk): Hallitus halusi nyt tukea pienpanimoita samalla tavalla kuin aikoinaan tilaviinejä. Sunnuntaisin Alko ei jatkossakaan aukea. 

15.40Anneli Kiljunen (sd): Pahoinpiteilyistä kaksi kolmesta on tehty alkoholin vaikutuksen alaisena. Monen huostaanoton taustalla. Lainsäätäjien pitää vaikuttaa alkoholikulutuksen vähenemiseen. 

15.39Aino-Kaisa Pekonen (vas): Kehuja on annettu esitykselle mutta kiistakapulamme on siinä, mitä vähittäiskaupoissa saa myydä. Alkoholirajaa ei nosteta. 

15.35Rami Lehto (ps): Juopot juovat vaikka mikä olisi. Näiden takia muiden juomista rajoitetaan. Olisi mukava saada kaupan maustehyllystä viini mukaan. 

15.32Li Andersson (vas): Ratkaisu ei ole hyvä jos alkoholikuolemia tulee vuosittain 150 lisää. 

15.31Mikaela Nylander (r): En ymmärrä miksi vahvempaa olutta pitäisi saada ruokakaupoista. 

15.30 Pia Kauma (kok): Paljonko suomalaisia voi holhota? Nuoten keskuudessa raittius yleistyy. 

15.29Antti Rinne (sd): Kyse siitä, haluataanko lisätä haittoja vai saatavuutta. Esityksessä on prosenttiongelma. Kuunnellaan asiantuntijoita. 

15.28Hannakaisa Heikkinen (kesk): Vapautta on myös saada kokea olevansa turvassa. Alkoholistilla tai hänen lapsellaan ei ole enää vapautta 

15.26Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) halusi vastata Heinoselle: Meidänkin ryhmässä saa äänestää vapaasti. Vastuullinen päättäjä voi muuttaa mieltään kuultuaan asiantuntijoita. 

15.25Timo Heinonen (kok): Luetteli joukon vihreiden edustajia, jotka vaalikoneissa kannattivat jopa viinejä ruokakauppoihin. 

15.24Martti Mölsä (si): Kieltolaki on kumottava kautta Suomen. 

15.23Hannu Hoskonen (kesk): Kallistus säilyttämään prosentit ennallaan. 

15.22Joona Räsänen (sd): Poliisi kuskaa vuosittain 60 000 ihmistä putkaan alkoholin takia. Tässä turvallisuustilanteessa poliisilla on muutakin tekemistä kuin toimia juoppokuskina. 

15.22Pekka Puska (kesk): Haittojen estäminen ei ole holhousta. On meillä nopeusrajoituksiakin. 

15.21Sari Sarkomaa (kok): Vanhat keinot eivät ole tepsineet alkoholin kulutukseen. Vapauttamalla voi myös alkoholikulttuuria muuttua. Ääneni ei ole viskibasso vaan flunssa. 

15.18Outi Alanko-Kahiluoto (vihr): Ei vie kulutusta ravintoloihin. 

15.16Tapani Tölli (kesk): Harvoin lakiesityksessä asiantuntijoiden lausunnot ovat niin slkeitä kuin tässä esityksessä. Yksilö ei pysty kantamaan vastuuta haitoista, vaan yhteiskunta kantaa miljardiluokan vahingot. Miksei nyt oteta mallia Ruotsista?

15.15Lea Mäkipää (sin): Onko tämä oikea viesti kansamme nuorisolle?

15.14Sari Multala (kok): Emme ole juottamassa lapsia ja nuoria alkoholin pariin. Jatkossakaan heille ei saa välittää. 

15.13Jani Mäkelä (ps): Olisi voitu nostaa kaupoissa myytävien juomien alkoholipitoisuus 8,5:een. 

15.12 Aila Paloniemi (kesk): Lapset eivät voi päättää paljonko heidän läheisensä juovat. Lapset kuitenkin kantavat seurauksia. En kannata prosenttirajan nostoa ja limuviinoja. 

15.11Merja Mäkisalo-Ropponen (sd): Ehdotus lisää työtä mutta sosiaali- ja terveystyöntekijöille. Lähes joka viides tehohoitopäivä johtuu alkoholista. 

15.10Sanna Lauslahti (kok): Kulutusta on saatava kotisohvilta ravintoloihin. 

15.09Hanna Sarkkinen (vas): Ehdotuksessa on hyviä vapautuksia mutta prosenttirajan nosto tuo lisää ongelmia. Miten lisää suomalaisia tuotteita saadaan Alkoon?

15.08Sari Essayah: Vastuullista on suojella ongelmakäyttäjiä, lapsia ja nuoria. Hallituksen esitys ei tähän huutoon vastaa. 

15.06 Martti Talja (vas): Alkoholin liberalisointi lisäisi alkoholin käyttöä 6 prosenttia ja laskisi hintaa kymmeniä prosentteja. Tulee ainakin 150 alkoholikuolemaa lisää. En kannata prosentin nostoa. 

15.05Kike Elomaa (ps): 5,5 prosenttia on sopiva raja, viinit ja väkevät saavat jäädä Alkoon. 

15.04Stefan Wallin (rk): Olemmeko tehneet itse alkoholista kielletyn hedelmän, jota tavoitellaan mutta on vaikea saada? Onko meidät tuomittu elinkautiseen epämukavuuteen alkoholin suhteen? En usko. 

15.03Pertti Salolainen (kok): Asiantuntijat tyrmäävät totaalisesti prosenttirajan nostamisen. On valitettavaa, koska esitys on muuten hyvä. 

15.00Annika Saarikko (kesk): Keskustelun perusteella ymmärrän miten alkoholilain uudistaminen on ollut vaikeaa. Hallitus on avoimesti arvioinut kaikkia vaikutuksia, myös lasten osalta. Joka kolmas päivystykseen tuleva potilas on paikalla päihdesyistä, tämä on yksi kuva. Limuviinoja on Valviran mukaan jo nyt vaikea erottaa myytävistä tuotteista. Juomasekoituksista tulee kalliimpia kuin panimotuotteista. 

14.59Kristiina Salonen (sd): En ymmärrä hekutusta lain ympäriltä. Minä pelottaa alkoholin vaikutukset syöpään. 

14.54Li Andersson (vas): Haitat kasvavat, esitys ei ole perusteltu. 

14.52Kalle Jokinen (kok): Katsokaa nuorisoa. Pitää uskoa, että kansa viisastuu ja siihen voi luottaa. 

14.51Antti Kaikkonen (kesk): 5,5-prosentista tulee suuri vääntö. Viron viivaralli vähenee ja kaupat hyötyvät. Toisella puolella se, että haitat kasvatat. Meidän pitää pyrkiä muuttamaan alkoholikulttuuria kohti kohtuullisuutta. 

14.50Antti Lindtman (sd): tavoite on yhteinen, siirtyä kohti eurooppalaista kulttuuria. Kuka on kirjoittanut perustelut, onko eri henkilö kuin esityksen kirjoittaja?

14.47Päivi Räsänen (kd): Iso osa hallituksen esitystä kertoo lisääntyvistä haitoista. Ihmettelen sitä, että millä ihmeen perusteilla lakia ajetaan. Esitys on ristiriidassa hallitusohjelman ja perustuslain kanssa. Tehokkainta olisi alentaa juomien alkoholipitoisuuksia. 

14.57 Tuomo Puumala (kesk): En ole tunnistanut ongelmia saatavuudessa. Kustannus ja lasku tulee kaikkien maksettavaksi. Suomi tarvitsee eurooppalaisen ravintolakulttuurin. 

14.56Simon Elo (sin): Tuntuu erikoiselta että maltillinen 0,8 prosentin nosto aiheuttaa tällaista. 

14.45Ann-Maja Henriksson (rkp): Alkoholi herättää suuria tunteita. Se on suuri kansanterveydellinen ongelma. Ei ole suurta tarvetta parantaa kysyntää. Esitys on hieman skitsofreninen. 

14.44Markus Mustajärvi (vas): Kannatan hallituksen esitystä lähes sellaisenaan ja toivon toivo, ettei laki kaatuu minun kannatukseni takia. 

14.42Leena Meri (ps): Monet kansalaiset haluavat valita vapaasti mutta ongelma ovat suurkuluttajat. Mitä voimme tehdä alkoholismin syille?

14.40Kaj Turunen (sin): Vientiteollisuudelle voisi olla hyvä mahdollisuus, puretaan normeja alkoholiviennin tieltä. 

14.38Satu Hassi (vihr): Suuri ristiriita tehdä leikkauksia ja toisella kädellä lisätä kansanterveyden kustannuksia. Tupakan suhteen kielletään nuoria kokuttavia markkinointitapoja, limuviinoilla tehdään nyt toisin. 

14.36Sinuhe Wallinheimo (kok): Elinkeinomahdollisuuksia parannetaan; ravintolat ja kaupat hyötyvät. Hinta laskee ja rahaa jää muuhuin käyttöön. Viron viinaralli vähenee (160 miljoonaa euroa verotuloja/vuosi). Tälle rahalle on käyttöä kotimaassakin. 

14.34 Susanna Huovinen (sd): Minkä vuoksi terveyteen liittyvät asiantuntijalausunnot ovat jääneet niin vähälle huomiolle? Viro korottaa alkoholiveroa, olisiko pitänyt odottaa niiden vaikutuksia tuontiin? Keppana vaihdetaan neloseen ja haitat kasvavat. 

14.33Pekka Puska (kesk): Alkoholilain uusiminen on tarpeen ja valmistelu hyvää lukuunottamatta alkoholiprosentin nostamista ja limuviinojen sallimista. 

14.32Mika Niikko (ps): Nuorten hyvää juomiskehitystä ei pitäisi nyt kääntää huonoon suuntaan. 

14.31 Kimmo Kivelä (sin): Kannan muodostaminen vaikeaa, koska äänestäjät ovat montaa mieltä. Hyvää on Alkon monoopolin vastuullinen jatkuminen. Kukaan ei itske keinotekoisten lopnkeroiden perään.

14.29Pauli Kiuru (kok): Olisiko voinut ajatella, että prosenttiosuuden kanssa olisi lähdetty liikkeelle vaikka Lapista turistien keskuudesta. Sitten olisi katsottu, kannattaako palata vanhaan lakiin. 

14.28 Peter Östman (kd): Suomi valitsee eri suunnan kuin muut Pohjoismaat. Tupakkaakin on rajoitettu terveyssyistä. Onko alkoholista tullut Suomessa terveystuote?

14.26Olavi Nissilä (kesk): Kyllä Tallinan matkoillakin ihminen voi juoda itsensä hengiltä jos niin tahtoo. 

14.25 Veronica Rehn-Kivi (rkp): Oletteko miettineet riskejä loppuun asti?

14.24 Vesa-Matti Saarakkala (sin.): Tämä on kelvollinen kompromissi.

14.22Aino-Kaisa Pekonen (vas.): Ne, joilla ei ole ongelmia alkoholin kanssa, voivat jatkosakin hakea tuotteensa Alkosta. Emme voi säätää lakia, joka lisää kuolemia.

14.21Arja Juvonen (ps.): Olisiko mahdollista sallia erikoislupa vahvemmalle alkoholille alueilla, joissa ei ole Alkoa?

14.19Sari Sarkomaa (kok.): Pyritty tasapainottamaan eri alueita. En halua, että juutumme prosenttikeskusteluun. Nuorten juomatottumukset ovat muuttuneet, paljon raittiita. Miten saamme aikuiset samaan?

14.18Outi Alanko-Kahiluoto (vihr): Tutkimustieto otettava huomioon. Suomalaiset tutkijat ovat kertoneet, että kulutus lisääntyy ja haitat, ongelmat ja kustannukset lisääntyvät. Onko tehty lapsivaikutusarvio?

14.18 Hannakaisa Heikkinen (kesk.): Laaja tietämys tervetullut, myös vapaat kädet edustille ovat tarpeen.

14.15 Tuula Haatainen (sd): Pelättävissä on että keskiolut katoaa kaupoista ja väkevämpi olut tulee tilalle. Syöpä- ja maksasairaudet tulevat yleistymään. 

14.05Ministeri Annika Saarikko (kesk.): Tätä on jo moni hallitus yrittänyt. Nyt laki on kirjoitettu tähän päivään. Alkoholi aiheuttaa miljardien vahingot, myös verotulot ja muut tulot ovat merkittäviä mutta haitat ovat kiistattomia. Tämä lakihanke yksi tärkeimmistä norminpurkukeinoista tällä vaalikaudella. Aiemmin ei ole luotettu kansalaisiin ja yrittäjiin. Toivotan kaikille viisautta keskusteluun ja että tutkittu tieto pysyy arvossaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.