Mainos

Video: Saksalle tulvii surunvalitteluja ympäri maailmaa – Merkel astuu median eteen

4:38

Saksan liittokansleri Angela Merkelin odotetaan kommentoivan tänään eilistä Berliinin joulumarkkinoille tehtyä mahdollista terrori-iskua.

Merkel pitää lehdistötilaisuuden kello 12 Suomen aikaa. MTV Uutiset lähettää tilaisuuden suorana verkkosivuillaan.

Eilen Merkel kommentoi Berliinin tapahtumia vain lyhyesti tiedottajansa välityksellä.

– Suremme kuolleita, ja toivomme että monia loukkaantuneita voidaan auttaa, Merkelin tiedottaja Steffen Seibert tviittasi uutistoimisto AP:n mukaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on esittänyt surunvalittelunsa Merkelille Berliinissä myöhään eilen tehdyn iskun johdosta. Suomi tuomitsee jyrkästi iskun.  

Sipilä lähetti syvän osanottonsa uhrien omaisille, läheisille ja kaikille saksalaisille. Pääministerin mukaan olemme yhdessä rintamassa taistelussa terrorismia vastaan.  

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump ehti jo yöllä syyttää "islamistisia terroristeja" Berliinin yliajoista.  

Trumpin mukaan kyse on "viattomien siviilien teurastamisesta".  

– Isis ja muut islamistiset terroriryhmät teurastavat jatkuvasti kristittyjä näiden yhteisöissä ja uskonnonharjoituspaikoissa osana globaalia jihadiaan, Trump sanoi lausunnossaan.  

– Nämä terroristit ja heidän alueelliset ja kansainväliset verkostonsa pitää hävittää maan päältä, minkä teemme yhdessä kaikkien rauhaa rakastavien liittolaistemme kanssa, Trump sanoi.  

Saksan viranomaiset eivät ole vahvistaneet, että kyseessä olisi terrori-isku, vaikka moni asia viittaakin siihen. Maan sisäministeri Thomas de Maiziere sanoi aiemmin, ettei hän halua vielä käyttää tapahtuneesta sanaa isku, vaikka monia asia hänen mukaansa viittaakin siihen, että kyseessä olisi tahallinen teko.  

Myös Yhdysvaltain nykyhallinto tuomitsi aiemmin Berliinin yliajot todennäköisenä terroritekona.  

Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat on ollut yhteydessä Saksan viranomaisiin ja tarjonnut apuaan tapauksen selvittämisessä, mikäli Saksa sitä pyytää.  

Valkoinen talo kuvaili lausunnossaan Saksaa yhdeksi Yhdysvaltain läheisimmistä ja vahvimmista liittolaisista ja sanoi Yhdysvaltain seisovan Saksan rinnalla taistelussa kaikkia niitä tahoja vastaan, jotka uhkaavat maiden elämäntapaa ja yhteiskuntia.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.