Video: Mielenosoitukset kärjistyneet taas Hampurissa – MTV seuraa G20-kokousta

Mielenosoitukset Saksan Hampurissa ovat äityneet väkivaltaisiksi aamulla juuri ennen kaksipäiväisen G20-kokouksen alkua. Paikalla otetuista kuvista näkyy, kuinka musta savu nousee eri puolilta kaupunkia. MTV Uutisten Saksan-kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen seuraa tapahtumia paikan päällä.  

Mielenosoittajat ovat tukkineet katuja, heittäneet polttopulloja poliisiautoja päin Altonan kaupunginosassa ja sytyttäneet poliisiautoja palamaan, poliisi kertoo. Useat roihuavat autot reunustavat teitä paikalla otetussa videossa, jossa savu peittää horisontin paikoin kokonaan.

Poliisin mukaan mielenosoitukset ovat sulkeneet useita risteyksiä ja kulkuväyliä, jotka on tarkoitettu G20-delegaatioiden liikkumista varten.

Useista pyynnöistä huolimatta ryhmät eivät siirry, ja vesitykkiä käytetään, Hampurin poliisi tviittaa.

Hampurissa otetuista kuvista näkyy, kuinka mielenosoittajat ovat istuneet keskelle tietä ja poliisi suihkuttaa heitä vesitykeillä. Osa on suojautunut sateenvarjoin.

Kymmeniä poliiseja loukkaantunut

Hampurissa oli jo eilen väkivaltaisia mielenosoituksia, joissa loukkaantui yli sata poliisia, kertoo yleisradioyhtiö NDR. Aiemmin loukkaantuneiden määräksi kerrottiin 76. Hampurin poliisin tiedottajan mukaan suurimmalla osalla vammat ovat kuitenkin lieviä.

Eilisiltaisilla mielenosoituksilla on vastustettu G20-huippukokousta. Tapahtumien kulku kaiken kaikkiaan on ollut epäselvä.

Hampuri on kieltänyt mielenosoitukset kaupungin keskustassa ja lentokentälle vievällä reitillä, ja siksi mielenosoittajat kokoontuvatkin eilen satama-alueilla.

Mielenosoittajat ovat älähtäneet siitä, että heidän kokoontumisvapauttaan loukataan ajamalla heidät etäälle huippukokouspaikasta.

Maailman johtavien talousmaiden päämiehet kokoavan tapahtuman turvatoimet ovat tiukat. Hampurin kaduilla partioi viikonlopun aikana 20 000 mellakkavarusteista poliisia panssaroituine ajoneuvoineen. Hampuriin odotetaan viikonvaihteessa kaikkiaan jopa 100 000:ta mielenosoittajaa kokouksen aikana.

Mielenosoittajat heittivät pulloja ja kiviä

Jo eilen kerrottiin, että useita ihmisiä loukkaantui, kun mellakkapoliisi hajotti kokousta vastustavien mielenosoittajien joukon. On kuitenkin epäselvää, loukkaantuiko yhteenotoissa poliisien lisäksi myös mielenosoittajia. BBC:n mukaan myös protestoijia olisi mahdollisesti loukkaantunut.

Poliisi kertoi käyttäneensä vesitykkejä, pippurisumutetta ja kyynelkaasua poliisin kimppuun hyökänneitä mielenosoittajia vastaan.

Tervetuloa helvettiin -teemalla kulkevaan mielenosoitukseen osallistui äärivasemmistolaisten "musta blokki", jonka kerrottiin heittäneen poliiseja muun muassa pulloilla ja kivillä. Lisäksi poliisi kertoi mielenosoittajien sytyttäneen tuleen muun muassa auton ja roskalavoja.

Alkujaan rauhanomaiseksi tarkoitettuun marssiin osallistui eilen poliisin arvion mukaan noin 12 000 ihmistä. Poliisi kertoo, että järjestäjät keskeyttivät mielenosoituksen yhteenottojen jälkeen.

Suomesta mukana ainakin vasemmiston nuoret

Myös suomalaisia osallistuu Hampurin viikonvaihteen suurmielenosoitukseen. Vasemmistonuoret painottavat muun muassa Pariisin ilmastosopimuksen tiukennusta ja sitä, että G20-kokouksessa tulisi kuulua nykyistä enemmän maailman köyhien ääni.

Vasemmistonuoret vaatii mielenosoituksessa solidaarista vaihtoehtoa kansainväliselle yhteistyölle ja talouden demokratisointia.

Kokouksen huomio Trumpissa sekä Pohjois-Korean tilanteessa

Kaksipäiväisessä huippukokouksessa huomio kiinnittyy erityisesti Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin, jolle kokous on ensimmäinen. Tänään Trump myös tapaa ensi kertaa kasvokkain Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Toinen polttava kysymys kokouksessa on Pohjois-Korean tällä viikolla tekemä ohjuskoe.

G20-ryhmään kuuluvat EU:n edustus sekä Argentiina, Australia, Brasilia, Britannia, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Indonesia, Intia, Italia, Japani, Kanada, Kiina, Meksiko, Ranska, Saksa, Saudi-Arabia, Turkki, Venäjä ja Yhdysvallat.

Lisäksi Espanjalla on pysyvä kutsu G20-huippukokouksiin. Hampurin kokoukseen on lisäksi kutsuttu muun muassa Norja ja Hollanti sekä useita YK-järjestöjä. 

Lue myös:

    Uusimmat