Sture Fjäder kommentoi gallup-tulosta: Lisäansioiden verotus koetaan epäoikeudenmukaiseksi – "Käteen pitäisi jäädä huomattavasti nykyistä enemmän"

Veroista puhuminen on herkkä asia, joka kirvoittaa paljon erilaisia tulkintoja ja mielipiteitä. Näin pitääkin olla. Haluan osallistua keskusteluun, ja aion jatkossakin pitää verotusta ja sen kehittämistä esillä. Verotusjärjestelmä on olennainen osa yhteiskunnan kehittämistä, kirjoittaa Sture Fjäder kolumnissaan.

Verotus on erityisen tärkeä yhteinen teema, koska sen avulla rahoitetaan julkisen sektorin palvelut ja se mitä miellämme hyvinvointiyhteiskunta-käsitteen sisällöksi. Akava on tasapainoisen julkisen talouden ja toimivan hyvinvointiyhteiskunnan puolestapuhuja.

Olennainen asia mielestäni on, koetaanko verot oikeudenmukaisina ja kannustavina. Selvitimme asiaa toukokuussa 2018 teettämällä selvityksen Kantar TNS Gallupilla. Kyselyyn vastasi 1 009 akavalaista eli Akavan jäsenjärjestön jäsentä.

75 prosenttia akavalaisista hyväksyy verouudistuksen

Akavalaisista 75 prosenttia hyväksyy Suomeen verouudistuksen, joka keventää palkkatulojen suoraa verotusta. Akavalaisten vastaajien mielestä haitta-, ympäristö- ja kulutusveroja voidaan vastaavasti korottaa. Alle 35-vuotiaat akavalaiset suhtautuvat vanhempia ikäluokkia kriittisemmin muun muassa lisäansioista maksettaviin veroihin.

Akava katsoo, että kasvua ja työllisyyttä edistävä verouudistus on ajankohtainen. Tavoitteena pitää olla tuloverojen keventäminen kaikissa tuloluokissa.

Toinen kysymys liittyy kannustavuuteen.

Kuinka paljon satasen lisätulosta pitää jäädä käteen?

Suomalaisten keskipalkka on 3 400 euroa kuukaudessa. Selvityksessä kysyttiin, kuinka paljon sadan euron lisäansioista tulisi mielestäsi jäädä käteen. Vastauksissa 50 prosenttia akavalaisista sanoi, että käteen pitäisi jäädä vähintään 80 euroa ja 46 prosenttia toivoi käteen jääväksi summaksi 50–70 euroa. Tällä hetkellä sadan euron korotuksesta 3 400 euroa ansaitsevalle jää käteen noin 53 euroa.

Puolet akavalaisista katsoo, että lisäansioista pitäisi jäädä käteen huomattavasti nykyistä enemmän. Se on mielestäni varsin kohtuullinen vaatimus.

Akavan tavoitteena seuraavalla hallituskaudella on saada aikaan verouudistus, jossa palkkatulojen suoraa verotusta kevennetään ja vastaavasti haitta-, ympäristö- ja kulutusveroja korotetaan.

Katsomme, että verotuksen pitää tukea korkeaan osaamiseen pohjautuvaa työllisyyden kasvua. Työn tekemisen kannustavuutta pitää jatkossa tukea verotuksen keinoin selvästi vahvemmin kuin nykyisin.

Lue myös:

    Uusimmat