Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Lisäaineeton dieetti on rikkaiden hupi?

Lisäaineita ujutetaan tänäpäivänä suureen osaan elintarvikkeista.
Lisäaineita ujutetaan tänäpäivänä suureen osaan elintarvikkeista.
Julkaistu 27.01.2012 14:46

E621, siitä kaikki alkoi. Natriumglutamaatin väitettiin aiheuttavan pääsärkyä, lasten ylivilkkautta, riippuvuutta ja ties mitä muuta. Lihanvalmistajat ymmärsivät yskän nopeasti ja poistivat lisäaineen leikkeleistä. Myös leipiä mainostetaan nyt täysin lisäaineettomina. Mihin kehitys vie?

Atrian mainoskampanja teki joulukuussa selväksi, että luonto on täynnä E-aineita. Kampanjan otsikko oli "Puolukka, lisäainepommi".

Ruokansa vakavasti ottavat vetivät herneen nenään. Puolukassa lisäaineet ovat luonnostaan, kun teollisiin tuotteisiin ne on lisätty yleensä houkuttelevuuden takia, kuului argumentti. Lisäainekammoisia ei yhdellä mainoskampanjalla käännytetä.

Samaan aikaan ylivoimainen osa suomalaisista ostaa eineksiä entiseen malliin.

Askorbiinihappo ei kelpaa, mutta C-vitamiinitabletin otan silti?

Tämän viikon Me Naiset -lehti on haastatellut Turun yliopiston ravitsemustutkijaa Sanna Talviaa, jota ärsyttää lisäainekeskustelun mustavalkoisuus.

Lisäaineita ei hänen mukaansa tulisi niputtaa yhdeksi ainoaksi ryhmäksi, sillä osa niistä on luonnontuotteita, kun taas osaa valmistetaan synteettisesti.

Esimerkkinä E-ainekeskustelun absurdisuudesta Talvia mainitsee Me Naisissa askorbiinihapon, joka ei kelpaa E-koodin saavana säilöntäaineena, mutta päivittäisenä C-vitamiiniannoksena asia on aivan toinen.

Rikkaiden ja joutilaiden harrastus

Aito, lähellä tuotettu ja itse valmistettu ruoka on hieno juttu, mutta kenellä siihen on aikaa ja varaa? Valmisaterioita ja broilerinsuikaleita on helppo herjata, jos rahasta ei tee tiukkaa. Silloin ruokansa voi ostaa päivittäin Stockmannin Herkusta tai maatilatoreilta.

Ylivoimaisesti suurimmalla osalla suomalaisista tähän ei kuitenkaan ole varaa. Raaka-aineiden kasvattaminen itse on yksi vaihtoehto, mutta sekin on valtaosan ulottumattomissa.

Toisaalta suurimmalla osalla ei myöskään ole aikaa keittää omia liha- ja kasvisliemiään, vaikka niiden valmistus on melko edullista. Kokopäivätöissä käyvällä aikaa ei ole mitenkään. Ehkä eineksiä ei pidä laittaa kokonaan pannaan. Niiden käyttöä voi kuitenkin yrittää vähentää.

Pienistä puroista muodostuu lopulta joki. Lisäaineettoman ja eineksistä vapaan ruokavalion taustalla voi nähdä laajemman, utooppisen vision yhteiskunnan kehityksestä. Takaisin luontoon, vähemmän turhaa toimistotyötä ja enemmän yhdessäoloa. Vähemmän kuluttamista, enemmän kestävää kehitystä ja eläinten kasvatus takaisin ihmisten silmien alle.

Pekka Torvinen/MTV3

Lisää aiheesta:

Näin elatustuen ja elatusavun määrät muuttuvat vuonna 2026Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"Ruokareseptihaut, jotka trendasivat vuonna 2025 – haitko sinäkin?"Kysymyksiä, joita ei aina kehtaa sanoa ääneen" – näitä vastauksia suomalaiset kaipasivat vuonna 2025Voiko "aivot sammuttaa" näin helposti illalla? Unilääkäri arvioi somekikanAinakin yksi seikka pastapaketin kyljestä kannattaa tarkistaa
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 09:55
    Kela

    Näin elatustuen ja elatusavun määrät muuttuvat vuonna 2026

  • 09:34
    Ruoka

    Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"

  • 06:07
    Google

    Ruokareseptihaut, jotka trendasivat vuonna 2025 – haitko sinäkin?

  • 06:01
    Google

    "Kysymyksiä, joita ei aina kehtaa sanoa ääneen" – näitä vastauksia suomalaiset kaipasivat vuonna 2025

  • Eilen19:01
    Nukkuminen

    Voiko "aivot sammuttaa" näin helposti illalla? Unilääkäri arvioi somekikan