Liput puolitangossa ja mielet maassa: Jämsänkosken oman pojan Jukka Virtasen kuolema on ykkösaihe lähikuppilassa – "Iso legenda on pois"

Jukka Virtasen kuolinuutinen veti ihmiset surullisiksi viihdelegendan rakkaalla synnyinseudulla Jämsänkoskella. Paikalliset ovat muistelleet Virtasta niin hänen nimikkokentällään kuin lähiku​​​​​​​ppilassa.

Lippu on puolitangossa Jukka Virtasen pallokentällä Jämsänkoskella. Ihmisiä käy hiljentymässä Virtasen kuolinpäivän aamuna lipputangon vieressä ja nappaamassa kuvan muistokseen.

Vain kolme vuotta aiemmin Jukka Virtanen, tuolloin 83 vuotta, pelasi kentällä rakasta lajiaan jalkapalloa. Samalla kenttä nimettiin hänen mukaansa.

Yksi varta vasten liikuntapaikalle Virtasen muistoa kunnioittamaan tullut on paikkakuntalainen Salla Linnala.

– On surullinen tunne, vaikka olihan tämä odotettavissa, koska hän sairasti niin pitkään ja oli ikääkin, Linnala sanoo.

– Jämsänkoski merkitsi hänelle paljon. Hän toi aina julki rakasta kotipaikkaansa. Täällä liikkuessaan hän oli tavallinen kylän poika ja ystävällinen kaikille, Linnala sanoo.

"Kylän poika muisti maailmalla juurensa"

Vain pallonpotkun päässä jalkapallokentästä sijaitsee Jukka Virtasen synnyintalo, jossa viihteen legenda tapasi viettää kesiään. Paikallisten mukaan Virtasta ei enää nähty kotiseudullaan tänä eikä viime kesänä legendan heikentyneen kunnon vuoksi.

Virtasen synnyintalon portaille on tuotu hautakynttilä hänen kuolinpäivänsä aamuna.

Jämsäläinen käsikirjoittaja Risto Hakola katselee haikeana tuttavalleen tuttuja paikkoja.

– Jukan merkitys tälle pienelle paikkakunnalle oli valtava. Täällä on päästy röyhistelemään ja saatu mukavaa itsetuntoa, kun meidän oman kylän poika muisti aina maailmalla mainita juuristaan, Hakola sanoo.

Ykköstähdet syntymäpäiväjuhlissa Hotelli Jämsässä

Hakola sai kokea Jukka Virtasen niin 50-, 60-, 70-, kuin 80-vuotissyntymäpäivät.

Varsinkin vuosi 1983 – ja viisikymppiset – ovat jääneet mieleen.

– Hotelli Jämsässä oli paikalla kaikki sen aikaiset julkisuuden henkilöt. Siellä oli iskelmätähtiä, kevyen musiikin tähtiä, näyttelijöitä, viihdetaiteilijoita ja lehdistöä.

– Muistan ainakin Juice Leskisen, Martti Pellonpään, Aira Samulinin ja Marjatta Leppäsen. 200 hengen ravintolasalissa oli paikalla vähintään 400 henkilöä, eikä ilmastointi toiminut, Hakola kertoo.

Hakola muistelee, että tilaisuudessa esiintyivät useat taiteilijat.

– Varsinkin Juice Leskinen Grand Slamin esittämä Maamme-laulu on jäänyt mieleen.

Persoonana Jukka Virtanen oli Hakolan mukaan sellainen, joka keräsi porukoita yhteen, ja ystäväpiiri oli laaja.

– Hän oli välitön, valoisa, sopivan naiivi, hellyttävän lapsellinen ja huumorintajuinen, Hakola muistelee.

Viihtyi tavallisten ihmisten joukossa

Jämsänkoski oli reilun 7000 asukkaan kaupunki ennen liittymistään Jämsään kymmenen vuotta sitten. Jämsänkosken kuppilassa paikkakunnan ykkösjulkkiksen poismeno on ollut päivän puheenaihe.

– Täällä on oltu surullisissa meiningeissä. Iso legenda Jämsänkoskelta on pois, General Way Pubin omistaja Sirpa Seppälä sanoo.

Virtanen oli tuttu kasvo tässäkin kuppilassa.

– Hän oli erittäin mukava, lämmin ihminen. Hän viihtyi täällä tavallisten ihmisten joukossa – kulki ja jutteli, eikä ollut sen erikoisempi muille, Seppälä sanoo.

Ihmiset antavat kiitoksen myös sille, että Virtanen uskalsi tuoda omat sairautensa esille.

– Sairastan itsekin kaksisuuntaista mielialahäiriötä, kuten Jukkakin. Hän oli minulle esikuva, eräs paikallinen sanoo kyynel silmässä.

Jämsänkoski on menettänyt oman poikansa, mutta viihdelegendan muisto elää ikuisesti.

Lue myös:

    Uusimmat